Kihnlaste peaehted pälvisid politsei tunnustuse

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahva, vajalik, õnnestus hästi, arvasid kunstnik Jaak Visnap ja politsei esindaja Andres Sinimeri.
Vahva, vajalik, õnnestus hästi, arvasid kunstnik Jaak Visnap ja politsei esindaja Andres Sinimeri. Foto: Ants Liigus

Kunstnik Jaak Visnap küsis praamil teel Kihnust mandrile endalt mõttes mitu korda, mille vastu ta on eksinud, et politsei teda Munalaiu sadamas ootab.

“Südames oli kuidagi õõnes, hakkasin mõtlema, kus ma eksinud olen. Kas mu autol on kindlustus tehtud, kas ülevaatus kehtib, igasuguseid asju on ju, mida kodanikuna peab jälgima, et politsei huviorbiiti ei satuks,” rääkis Visnap, kui ta oli Amalielt maha sõitnud ja Lääne prefektuuri prefekti ülesannetes olev politseimajor Andres Sinimeri ja pressiesindaja Heiko Leesment talle vastu astusid.

Lõvi Leo munakiiver

Pärnu politseimaja meestel oli Kihnu kunstilaagri juhendajale ja mootorratturi, ratturi ja teab mis veel kiivrite kujundamise eest üle anda politsei ja maanteeametiga kahasse koostatud meenekomplekt ja huulil tunnustussõnad.

“Mulle korra tõmbas võdina sisse, et äkki sai kiivreid vähe, äkki tegin midagi, mida ma enam ei mäleta, aga näed, kõik on hästi,” rõõmustas Visnap, kui talle vastutulemise põhjus selgeks sai.

Kinkekotis olid liikluspolitsei maskott lõvi Leo, peas maanteeameti logoga valge kiiver. Munakiiver, nagu selgus, sest kui sellesse taiesesse panna kanamuna, peab see kukkudes jääma terveks.

Kotti oli lisatud postkaardi suurune värvifoto, millele jäädvustatud politseimajast kogutud kiivrid politseiauto kapotil. Pildi taha oli kirjutatud: “Üks kiiver on rohkem kui tuhat sõna. Lääne prefektuuri vanasõna. Tunnustused ja tervitused Eesti politseilt! Sander Peremees, Lääne prefektuuri liiklusjärelevalve talituse juht.”

Praamipubliku silme all ja aplausi saatel andis Sinimeri kinkekoti ürituse peategelasele.

“Kokkuvõttes on see positiivne, et inimesed kiivreid kannavad Kihnuski ja politsei tunnustab selle eest nende kunstilist juhendajat,” rääkis Sinimeri. “Tänapäeval ei lahendata probleeme käskude ja keeldudega, vaid tungides nende olemusse, muutes inimeste hoiakuid ja suhtumist. See, kui üks inimene on suutnud sellise kunstilise lähenemise kaudu suhtumist muuta ja tekitada olukorra, kus inimesed ise tahavad kiivrit kanda – siis mis võiks veel parem olla.”

Kihnus mootorrattakiivrite kandmine, õigemini mittekandmine, sattus politsei vaatevälja ja kasvas lahendamist vajavaks probleemiks pärast Eesti televisooni saadet „Osoon“, kus Uue-Matu Mare ehk SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas võttegrupiga kodusadamast saare teise otsa, tuletornini sõidab. Kihnus on see tavaline, et kördi juurde ja pearäti otsa rõhuvat ja ilmetut kiivrit ei panda. Nii ütleski saate produtsent, et nad ei hakanud Kihnus potjomkinit tegema. Aga leidus televaatajast valvas kodanik, kes nõudis, et liiklusseadus kehtiks üle riigi, ja politsei alustas tema avalduse alusel menetlust.

Rahvariietega sobitatud

Uue-Matu Mare vastas sellele kiivrite kogumisega ja lubas, et Kihnu mere peo ajaks saavad need kunstilaagris kujundatud tanu-, tulli- või kas või hülgepeakujulisteks ja rahvale esitletud. Metsamaa tallu laagriliste pesapaika tassiti mitukümmend erikujulist ja -ilmelist kiivrit, esindatud said ajastud alates külgkorvide tulekust saarele ja i-le täpi panid ultramoodsate peakatete kandjad, Harley Davidsonide fännid.

Munalaiu praamikai peal rõõmustas Visnap prefektuuri inimesi jutuga, et kihnlased võivad disainitud kiivreid kanda koos rahvariietega ja need on isikupärased peakatted.

“Need ei ole enam lihtsalt kiivrid, vaid peaehted, rahvariide osa ja kui kiiver muutub juba rahvariide osaks, siis see on tase. Kihnlased leidsid, et kiiver on soe, hoiab tuult kinni, nii et kiivril on mitu plussi,” seletas Visnap. “Nad ei olnud kiivrit kandnud, paljud mehed ja naised, ja siis nad ütlesid, et see on tõesti uskumatu: tormise ilmaga on nii rahulik.”

Pärnu kunstikooli ja Kihnu laste ühises kunstilaagris Metsamaa talus maalis ligemale 40 osalist suure hulga pilte teemal “Kihnu läbi naivisti silmade” ja disainis rõõmsalt ning huumorivõtmes kiivreid, millest mõnel on suurelt sõna “Kihnu” ja kaunistusena kasutatud ehitusvahtu, kleeplinti, tekstiili. Nii on kihnu kultuuri eripära ja liiklusohutuse nõuded saanud kujuka väljundi ratturitele kohustuslikes peakatetes.

Visnapi kiivrikujundamise hoog oli nii suur, et ta uuris sealsamas kai peal talle pühendatud pidulikul vastuvõtul lõvi Leo kiivrit ja arutles, kuidas see lastega koos kodus akrüülvärvidega körditriibuliseks tõmmata.

“Arvan, et Kihnu naised, kes on osava käega, hakkavad pikkadel talveõhtutel järjest rohkem neid kiivreid maalima ja kui tuleb järgmine rongkäik, on kiivreid juba kordades rohkem kui tänavuse merepeo ajal,” arvas Visnap.

Politseimenetlus lõppes Mare Mätasele suulise hoiatusega. Sellel sümboolsel karistusel on aga järelkaja, mis viis Kihnu kogukonnas mõistmiseni, et mootorrattakiiver on ohutusvahend väikselgi saarel liigeldes. Kujundatud kiivrid kaunistavad nüüd nende kandjaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles