Saaks veel paremini

Sirje Niitra
, suvepärnakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvine rannamelu Pärnus. Foto on illustreeriv.
Suvine rannamelu Pärnus. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu läheb iga aastaga ilusamaks ja paremat suvepuhkuse veetmise kohta pole olemaski. Mõnusad kergliiklusteed rattaga kulgemiseks ja lillerohked istumiskohad muudavad siinse puhkuse järjest nauditavamaks. Aga alati saab paremini. Seetõttu on järgnevad märkused mõeldud rohkem sõbralike ettepanekutena ja puudutavad eeskätt rannaelu.

Esiteks häirib veetemperatuuri kohta edastatav info, mis peaaegu kunagi täpne ei ole. Ehkki praegusel tehnoloogiaajastul peaks olema ka reaalajas veesoojuse edastamine teostatav, võiks selle kohta teavet saada vähemalt igal täistunnil, sest kaks tundi on liiga pikk ajavahemik.

Teiseks, mis kasu on veetemperatuuri mõõtmisest ujumisala lõppu tähistavate poide juurest, kui seal keegi ei uju? Vesi on seal alati kraad-paar külmem kui ujumiskohas. Aga näiteks väikeste laste vanematel oleks hädavajalik teada, kas vesi on piisavalt soe võsukeste vette lubamiseks. Veesoojust võiks mõõta näiteks meetrisügavusel, kus ujub enamik.

Teiseks, miks eemaldatakse viimane veetemperatuuri näit õhtul ja miks mõõdetakse seda üldse viimast korda kell neli? Soojal ajal on rand ka õhtul inimesi täis ja nii hea oleks teada, kui soe suplusvesi näiteks kell kuus õhtul oli.

Hädasti oleks randa vaja kohti, kus ennast pärast rannas higistamist ja soolases merevees käimist loputada saaks. Minu Pärnus elades oli rannas paviljon koos lukustatavate kappide, duši ja peeglitega, mida kogu aeg kasutasime. Nii oli väga mõnus pärast pikka päevitamist ennast teiste pilgu eest varjatult korda teha ja siis linna peale minna. Pealegi käib kõrghooajal suvepealinnas hulk inimesi mujalt Eestist, kes õhtul oma autodega tagasi vuravad. Neile kuluks selline pesemisvõimalus hädasti ära. Ja kui see kõik nii ilmvõimatu tundub, võiks vähemalt jalapesukraanid korda teha.

Üks asi veel. Vahepeal sai rannas kuulsa „seene“ peal õhtul laua taga istudes kokteiliklaasi taga päikeseloojangut imetleda, nüüd valitseb seal taas tühjus. See on üks ilusamaid kohti kogu rannakompleksis. Vaid Sunseti külastajail on peoõhtutel lubatud piletit lunastades seal olla, mis tundub ülejäänud suvekülaliste ja linna oma elanike suhtes ülekohtune. Vaid mõni laud-tool ja teenindus „seene“ peale ja ehk allagi ei tohiks olla palju soovitud.

Muidu on Pärnu rannas tore, kui promenaadil käratsevad pudelikorjajad välja arvata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles