Digilevi sageduse vahetamine suurt segadust ei toonud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Piheli sõnul on sageduste muutmisest suurem probleem kuumusest tekkiv ülelevi.
Jüri Piheli sõnul on sageduste muutmisest suurem probleem kuumusest tekkiv ülelevi. Foto: TOOMAS HUIK/PM

Ööl vastu teisipäeva hakkasid Pärnu ja Koeru piirkonna digilevi-saatjad tööle uutel sagedustel, mis tavaantenniga televiisorit vaatavatele inimestele tähendas vastuvõtjale uue kanaliotsingu tegemist.

Sagedusevahetusest rohkem probleeme tekitab kuumusest tingitud ülelevi, mis paljud telerid pildituks jätab.

Eesti digitelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli sõnade järgi tähendab uutele sagedustele lülitamine, et tavaantenniga televiisorit vaatavates kodudes tuli digiboksil esmalt taastada tehase seaded ja seejärel teha uus kanaliotsing.

“Meil pole täpset ülevaadet, kui palju inimesi oli sellega Pärnumaal raskustes, kuid üldiselt läks vahetus muretumalt kui kevadel Lõuna-Eestis,” ütles Pihel. Neil, kes televiisori ümberseadistamisega hädas, soovitab Pihel pöörduda näiteks asjatundja naabri poole või helistada abi saamiseks di-gilevi infotelefonil 17101. Muudatus puudutas kahe saatja piirkonnas hinnanguliselt 50 000 majapidamist.

“Pärnumaal on tihedate ja kõrgete metsadega alasid ja nendes piirkondades asuvates kodudes oli siiani digilevi vastuvõtu sisseseadmine ebamõistlikult keeruline,” selgitas Pihel, miks sagedusi vahetati. “Vahetasime sageduse madalama vastu, sest mida väiksem on kanali number, seda paremini lained levivad,” põhjendas ta.

Esmaste mõõtmiste järgi on pärast üleviimist levi paranenud olenevalt piirkonnast kolm kuni viis korda.

Piheli jutu järgi on sagedusevahetusest suurem probleem erakordsetest ilmastikuoludest põhjustatud loodusnähtus ülelevi, mis häirib oluliselt teleprogrammide vastuvõttu. See tähendab, et digi-levi kasutav televiisor võib jääda pildituks või näidata telekanaleid lähiriikidest, mis tavatingimustes siia levida ei tohiks.

Harilikult möödub ülilevi koos kõrgrõhkkonna taandumisega, tehnilist ravi selle vastu pole. Piheli ütlust mööda on neil andmeid, et probleem peaks lähima paari päeva jooksul tänu ilmastikutingimuste muutumisele kaduma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles