Pärnu filmifestivalil jagati auhindu

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivalitorti lõikavad lahti võitjad Olga Kornienko (vasakult) Venemaalt, Brigitte Glavind Sperber Taanist, Mika Hotakainen Soomest ning Joosep Matjus Eestist.
Festivalitorti lõikavad lahti võitjad Olga Kornienko (vasakult) Venemaalt, Brigitte Glavind Sperber Taanist, Mika Hotakainen Soomest ning Joosep Matjus Eestist. Foto: Ants Liigus

24. Pärnu filmifestivali auhinnaööl sai publikupreemia Safina Uberoi film „Hea mees“. Rahvusvaheline žürii tunnistas parimaks Joonas Berghälli ja Mika Hotakaineni filmi „Eluaur“ ning parimaks kodumaiseks filmiks hinnati Joosep Matjuse "Vanamees ja põder".

Filmifestivali auhinnaööl selgus, et seitsmest ETVs võistelnud tõsielufilmist oli eesti rahvale kõige südamelähedasem liigutav lugu Austraalia farmerist, kes on kogu oma elu pühendanud sügavalt halvatud, ent samal ajal palavalt armastatud naise hoidmisele ning temaga laste muretsemisele.

Ülekaaluka häälteskooriga võitnud filmi „Hea mees“ autor Safina Uberoi, keda ennast Pärnus auhinda vastu võtmas polnud, on kutsutud järgmise, arvult 25. Pärnu filmifestivali žüriisse. Eesti rahva auhinda üle andma oli tulnud Kihnu Virve, kes tervitas võitjat lauluga „Vesiroosid“. See laul saadetakse Safina Uberoile edasi interneti kaudu.

Rahvusvahelise žürii arvates oli parim kunstiline lahendus leitud soomlaste Joonas Berghälli ning Mika Hotakaineni filmis „Eluaur“ (otsetõlkes soome keelest „Meeste kord“) ning  filmimees Mika Hotakainen sai oma õlgadele kauni Lääne-Eesti pulmavaiba.

Kaks Läänemaalt pärit villast patselapilist tekki läksid samuti teele eri ilmakaartesse. Üks neist sai taani filmilooja Brigitte Glavind Sperberi õlgadele parima teadusliku jäädvustuse „Kalahi rahvameditsiin“ eest. Teine tekk läks eesti filmimehele Joosep Matjusele, kelle filmi noormehe enda vanaisast „Vanamees ja põder“ tunnistas žürii parimaks kodumaiseks filmiks.

Auhinnaööst võttis osa Prantsuse Vabariigi suursaadik Frédéric Billet, kes filmikunsti sünnimaa esindajana andis üle auhinna Lääne-Siberis elavale filmiloojale Olga Kornienkole ekraanitöö „Hei, Aljonka!“ eest. Film kujutab  üht päeva kolmeaastase handi lapse elust keset lumise taiga avarusi.

„Meie festival tõstis seekord kilbile küsimuse, kas inimene või koguni rahvas saab olla oma saatuse peremees,“ sõnas festivali pealik Mark Soosaar. „ Järgmiseks suveks proovime leida taas mõne eluliselt tähtsa teema. Näiteks kuidas meie suved, mis kipuvad kujunema ainult lustimise ja lullilöömise ajaks, muuta töökaks ning tõeliselt sisukaks“.

Tänasest kolmapäevani näevad festivalifilme Haapsalu ja Otepää inimesed, neljapäevast pühapäevani on festivalifilmid vaadata Viljandis ja Heimtalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles