Parkimismaja ehitaja otsib linnaga kokkulepet

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkimismaja tulevik on seotud kõrval asuva Pärnu Keskusega.
Parkimismaja tulevik on seotud kõrval asuva Pärnu Keskusega. Foto: Urmas Luik

Pankrotihoiatusele vaatamata on linnavalitsus ja Pärnu südalinna parkimismaja ehitada sooviv OÜ Win Markets läbirääkimisi pidanud, kui arendaja annab oma lubadustele pangagarantii, võib linn parkimismaja valmimise tähtaega taas pikendada.

13. juulil saatis Win Marketsi juhatuse liige Toomas Õunap Pärnu linnapeale kirja, milles tehakse ettepanek pikendada parkimismaja valmimise tähtaega järgmise aasta 28. veebruarini ning parkimismajaga seotud ristmiku ja tänavalõikude valmimise tähtaega 15. juunini. Õunap rõhutas, et need oleksid lõpptähtajad, sest Win Marketsi huvides on ehitada parkimismaja ja tänavalõigud valmis nii kiiresti kui võimalik.

Linn saaks viis miljonit

Hoonestusõiguse lepingu tingimuste rikkumise eest on Win Markets valmis linnale maksma neli miljonit krooni trahvi, kuid seda viie aasta jooksul võrdsete osamaksetena.

Linnavalitsuse soov oli kaks miljonit selle aasta 1. juuliks ja kaks miljonit järgmise aasta 1. maiks. Ülejäänust oli linn valmis loobuma, kui parkimismaja selle aasta 31. oktoobriks valmis saab.

Enne ehituse jätkamist peab Win Markets sõlmima linnavalitsusega parkimismaja sissesõidu rambi ehitamiseks servituutide seadmise lepingu ja maksma selle eest 1 038 647 krooni servituudi tasu. Seda ettevõte enne kokkuleppeni jõudmist teinud ei ole.

Parkimismaja ehitus on lahutamatult seotud kõrval asuva Pärnu Keskuse saneerimisega. Win Marketsi ja Pärnu Keskuse omanikfirma OÜ Aida Partnerid omanikuks on saamas Toomas Lumani juhitav ehituskontsern Nordecon International, kes on valmis äriprojekti päästmiseks raha juurde investeerima.

Päästeplaani tugisammasteks on parkimismaja valmisehitamine ja Pärnu Keskuse peal asuvate korterite müümine.

Saneerimiskava on kohtus vaidlustatud

Korterites siseviimistluse tegemiseks kulub hinnanguliselt 7,5 miljonit krooni. Kui need 17 000 krooni suuruse ruutmeetrihinnaga maha õnnestuks müüa, teeniks uus omanik vähemalt 43 miljonit krooni.

Parkimismaja lõpetamiseks kulub ligi 30 miljonit krooni. Raha hakkab peamiselt tagasi tooma hoone esimesele korrusele kavandatud toidupood, milleks esialgsete kokkulepete järgi pidi olema Maxima.

Pärnu Keskuse saneerimisega üritatakse päästa kaubakeskuse ja parkimismaja ehitamiseks 241 miljonit krooni laenanud UniCredit Banki ja mõlemat maja 53 miljoni krooni eest ehitanud Eston Ehituse (mis nüüd on osa Nordecon Internationalist) raha. Võlausaldajad, kelle nõuete tagamiseks panti seatud ei olnud, peavad osa rahast korstnasse kirjutama. Üle 10 000 krooni suurustest nõuetest rahuldatakse vaid viiendik.

Üks võlausaldajatest, OÜ PP Electronics on Pärnu maakohtus kinnitatud saneerimiskava Tallinna ringkonnakohtusse edasi kaevanud. Ringkonnakohus pole kaebust veel arutanud ja see teeb Nordecon Internationali investeerimisel ettevaatlikumaks.

Pankrotivara vabaneb nõuetest

Kui Pärnu linnavalitsus ja Win Markets (Nordecon International) kokkuleppele ei jõua, läheb Win Markets pankrotti ja Pärnu linn jääb enamikust leppetrahvist ilma. Poolik parkimismaja müüakse pankrotivarana ning UniCredit Bank kaotab 80 ja Nordecon International 30 miljonit krooni.

Pooliku parkimismaja väärtuseks on ajutine pankrotihaldur Andrus Õnnik hinnanud 16-24 miljonit krooni. Hoone ostjaks võib olla Nordecon International või mõni kinnisvaraarendaja, kes soovib Maximale toidupoe rentimisega raha teenida. Parkimisrahale väga suuri äriplaane ei rajata.

Kõrval asuva Port Arturi kaubanduskeskuse huvi parkimismaja ostmiseks on väike, sest firmal on endise Pärnu REVi territooriumil suured parkimisalad. Detailplaneering lubab Port Artur Grupil REVi territooriumile oma parkimismaja teha. Ometi ei saa välistada, et kui midagi odavalt pakutakse, osaleb Port Artur selles äris.

Abilinnapea tahab pangagarantiid

Eri huvigrupid üritavad linnavalitsuse liikmeid mõjutada. Toomas Luman ja teda esindav vandeadvokaat Jüri Raidla soojendavad üles vanu tutvusi, abilinnapea Annely Akkermanni abikaasa on Port Artur Grupi üks omanikke Viljo Vetik.

Linnavalitsus on seni linna huvide eest seisnud. Win Markets on valmis maksma neli miljonit krooni trahvi, vaidlused on vaid selle tasumise ajas.

Varem Port Arturi kaubakeskuse tegevjuhina töötanud abilinnapea Romek Kosenkranius ütles, et kellegi juures töötamine ei tee temast veel eluaegset selle firma esindajat. Abilinnapea oli rahulolematu, et avalik võim on Win Marketsi lubadusi liiga kergekäeliselt uskunud.

“Varem on jõutud seisu, kus järjekordne tähtaeg kukub, kuid kelleltki raha küsida pole. Arendaja laiutab käsi: lähme siis pankrotti,” kritiseeris Kosenkranius eelmise linnavalitsuse käitumist.

Eelmine linnavalitsus pikendas mitmel korral parkimismaja valmimise tähtaegu, põhjendades seda väitega, et Pärnu linnal on teoreetiliselt võimalik järjest suuremat leppetrahvi saada. Pärnu Keskuse tegevjuht Indrek Peedo kandideeris Pärnu linnavolikogu valimistel Keskerakonna nimekirjas.

Praegune linnavalitsus arutab parkimismaja hoonestusõiguse lepingu võimalikku muutmist järgmise nädala alguses, kui linnapea Toomas Kivimägi puhkuselt tagasi tuleb.

“Võime enne pankrotiavalduse esitamist kokku saada, aga linn oma nõudmistest eriti taganeda ei taha. Üks minu nõudmistest, mille juurde ma kindlasti jään, on see, et nad peavad andma pangagarantii,” ütles Kosenkranius.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles