Helir-Valdor Seeder: Põllumajanduspoliitika rahastab kogu maaelu

Helir-Valdor Seeder
, põllumajandusminister, IRL
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Eesti riigi eelarvest makstavad põllumajandus- ja maaelutoetused ei ole kunagi olnud nii suured kui viimastel aastatel. Vaatamata vähenenud eelarvetuludele, on põllumajandusministeeriumi ja regionaalministri kaudu makstavad toetused oluliselt suurenenud. Eelarvepoliitika kinnitab, et maaelu on valitsuse üks suuremaid prioriteete.

Eesti riigi suurenenud toetused võimaldavad majanduslikult raskel ajal paremini kasutada Euroopa Liidu toetusi.

Suur summa Pärnumaale

Põllumajandusministeeriumi kaudu Pärnumaale makstud toetused on olnud üle 275 miljoni krooni aastas, mis teeb aastatel 2007-2009 kokku 823,7 miljonit krooni. Võrreldes vallaeelarvetega, on see märkimisväärselt suur summa. Sellega on põllumajandusministeerium olnud hea sõnumitooja paljudele talupidajatele ja ettevõtjatele, mittetulundusühingutele ja kohalikele omavalitsustele.

Aktiivsest selgitustööst hoolimata arvatakse jätkuvalt, et põllumajandusministeeriumi kaudu toetatakse ainult põllumajanduslikku tegevust.

Tegelikult makstakse ka investeeringutoetusi, metsa-, keskkonna- ja kalandustoetusi. Mittepõllumajandusliku ettevõtluse edendamiseks ja uute töökohtade loomiseks on mitmekesistamise toetused, mida mullu maksti Pärnumaale 16,5 miljonit krooni.

Maapiirkondade sotsiaal-kultuurilise elu arendamiseks on toetused, millega soodustatakse kogukondade ühiseid tegevusi ning säilitatakse ajaloolisi väärtusi ja traditsioone.

Külade uuendamise ja arendamise investeeringutoetuse ning Leader-meetme kaudu makstakse kuni 2013. aastani 1,5 miljardit krooni toetusi. Ainuüksi 2008. aastal investeeriti nende meetmetega küla- ja kultuurimajadesse üle 100 miljoni krooni. Sellega on põllumajandusministeerium suurim maakultuuri rahastaja. 2009. aastal maksti Pärnumaale kahe mainitud meetmega 7,3 miljonit krooni toetusi.

Pärnumaal on kaks Leader-meetme piirkonda: MTÜ Pärnu Lahe Partnerluskogu ja MTÜ Rohelise Jõemaa Koostöökogu. Eestis on Leader-piirkonnaga liitumata kaks omavalitsust, üks neist on Tootsi vald.

Seltsielu mootor maal

Aprilli lõpus kiitis põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) heaks 2010. aasta külade uuendamise ja arendamise investeeringutaotlused. Pärnumaale eraldati 22,1 miljonit krooni. Kohalikest ideedest ja nende elluviijatest annab hea ülevaate lisatud tabel.

Nagu tabelist näha, on põllumajandusministeeriumi kaudu makstud toetused seltsielu käivitavaks mootoriks maal.

Pärnumaa piirneb Liivi lahega ja siinsed ettevõtjad saavad Euroopa kalandusfondi toetusi. MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu eestvedamisel on loodud Liivi lahe piirkondlik arengukava, mis pakub võimalusi ettevõtluse ja turismi elavdamiseks ning rannakülade arendamiseks. Liivi lahe kalanduspiirkonnale on kavandatud (2007-2013) 66,2 miljonit krooni.

Eestile on väga oluline toetuste ärakasutamine, sest piirkonna arendamise ja ettevõtluse elavdamise kõrval laekub ligi kolmandik makstud toetustest riigikassasse maksudena tagasi.

Seetõttu on põllumajandusministeeriumi prioriteet toetuste efektiivne kasutamine, mis teenib kõigi inimeste, sealhulgas linnaelanike huve. Jätkuks ainult ideid ja algatusvõimelisi entusiaste.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles