Pärnu üritab prügiveo hindu langetada

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firma Ragn-Sells prügiauto.
Firma Ragn-Sells prügiauto. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kui kohus taas Pärnu jäätmeveo korraldamisse ei sekku, langevad prügiveo hinnad linnas ligi poole võrra, seni on jäätmefirmad madalamaid hindu vältida suutnud.

Eestis käib jäätmevedajate ja omavalitsuste vahel võitlus. Omavalitsused püüavad korraldada piirkonna jäätmeveo ainuõiguse konkursse, mille võitjad vabaturuhindadest tunduvalt odavamaid pakkumisi teevad. Konkursi kaotanud firmad vaidlustavad konkursitulemusi, et vabaturuhindadega rohkem raha teenida.

Ragn-Sellsile jäätmeveo ainuõigus

Pärnus on linnavalitsus seni jäätmevedajatele alla jäänud. 2006. aasta konkurssi õnnestus vedajatel riigikohtuni venitada, 2007. aasta konkurssi boikottida ja 2008. aasta konkurss õigustühiseks kuulutada. Pärnakatele tähendas see ligi poole võrra kõrgemaid hindu, sest meeste ja tehnika tööta jäämise vältimiseks tehakse jäätmeveo ainuõiguse konkursil uskumatuid pakkumisi.

Eile tegi Pärnu linnavalitsus uue katse, andes jäätmeveo ainuõiguse kaheks aastaks Ragn-Sells ASile. Kaotajatel on 30 päeva otsuse vaidlustamiseks, mida tõenäoliselt üritatakse.

Praegu veavad pärnakate prügi Ragn-Sells, Veolia Keskkonnateenused, Adelan Prügiveod ja ISS Eesti. Kõik nad osalesid konkursil, kus ISS Eesti jäi teiseks, Veolia kolmandaks ja Adelan neljandaks.

“Ragn-Sellsil oli hästi üles ehitatud hinnapakkumine. Kõik komponendid olid stabiilsed, ei saa öelda, et mingi kindel asi neile võidu tõi,” ütles linnaaednik Kristiina Kupper.

Võitja selgitati punktidega, mida anti sega-olmejäätmete, vanapaberi ja kartongi, suurjäätmete ning biolagunevate aia- ja haljastusjäätmete vedamishindade põhjal. Pakkumiste vahe oli vähemalt üks sent, eelmise konkursi tühistamise üheks põhjuseks olnud nullhind arvestati üheks sendiks.

Seadus keelab ametnikel rääkida kaotajate hinnakujundusest. Seetõttu saab Pärnu Postimehes kirjutada üksnes võitja pakkumistest ja võrrelda seda sama firma turuhindadega.

Oma klientide kuni 240-liitrist segaprügi konteinerit on Ragn-Sells nõus praegu tühjendama 118 krooni eest. Kui kohus konkursitulemusi ei tühista, viiakse niisama suur konteiner sügisest ära 36 või 27.36 krooni eest.

Esimene hind kehtib jõe paremkaldal ehk Räämal, Vana-Pärnus, Tammistel ja Ülejõel, teine vasakkaldal ehk Pärnu kesklinnas, ranna rajoonis, Mais ja Raekülas.

Kuni 2500-liitrise sega-olmejäätmete konteineri tühjendamine maksaks 440.85 krooni asemel 186 (paremkaldal) või 183.36 (vasakkaldal), kuni 4500-liitrise konteineri tühjendamine 752.55 krooni asemel 312 (paremkaldal) või 283.20 (vasakkaldal) krooni.

Kel nii palju prügi ei teki, võib ära anda 50-liitrise koti. See maksab paremkaldal 13.68 ja vasakkaldal 10.80.

Veopiirkondade hindade erinevust selgitas Kupper sellega, et vasakkalda elurajoonides on rohkem kortermaju.

Lehti saaks ära anda ühe sendi eest

Vanapaberi- ja kartongikonteineri tühjendamise eest tuleb maksta üks sent, sõltumata konteineri suurusest. Suurjäätmete (näiteks prügikasti kõrvale pandud vana diivani) äraviimise hind on 600 krooni kuupmeeter, biolagunevate aia- ja haljastusjäätmete äraviimise hind on üks sent iga kuupmeetri kohta.

Viimane hind meeldib linnaametnikele kõige enam. “Kõik need lehed, mille üle sügiseti võitlus käib, saab ära anda ühesendise kuupmeetrihinnaga,” rõhutas abilinnapea Romek Kosenkranius.

Pärnakatele, kes neljale jäätmevedajale praegu tunduvalt suuremaid summasid maksavad, oleks jäätmeveo konkursi tulemuste jõustumine kasulik. Peale tööta jäävate Veolia Keskkonnateenuste, Adelan Prügivedude ja ISS Eesti ei pruugi see meeldida aga inimestele, kel seni on õnnestunud jäätmeveo lepingut sõlmimata elada.

Erafirmade kliendibaasile pole omavalitsusel juurdepääsu. Kui aga Ragn-Sells saab kaheks aastaks Pärnus jäätmeveo ainuõiguse, hakkab ta kahe kuu jooksul pärast linnavalitsusega lepingu sõlmimist pärnakatega uusi jäätmeveolepinguid sõlmima ja lepinguta majapidamised tulevad välja.

Augusti lõpus selgub, kas seekord jäävad peale jäätmevedajad või linnavalitsus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles