Kati Saara Vatmann: Maamees Ahto ahastus ja superministeeriumi Fail Balticud

, loovus- ja loomatalu perenaine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kati Saara Vatmann.
Kati Saara Vatmann. Foto: PP

Pärnumaal võetakse kiirraudtee rajamiseks juba pinnaseproove? Tore! Siin on kaua kulgenud raudtee, millega loodus on kohanenud, inimesed harjunud ja ootavad rõõmuga akent Euroopasse. Hoopis teine lugu on Pärnu-Tallinna vaheliste põlisrabade ja tegusate taludega.

Mäletate, fosforiidisõja esimeses faasis võeti Kabalas pinnaseproove ja kaevud said ainuüksi sellest hukka. Kui lausrammimiseks läheb, on kahjud rabade-karstialade põhjaveesoontele kujuteldamatud ja tapetud taludest lahkuvad järgmised tuhanded eestlased igaveseks kuhu iganes, ainult mitte siia genotsiidimaale.

Meie kõrval veedavad inimesed uneta öid, sest “keegi on kusagil” juba ära otsustanud, et nende elutööst, perest ja kodust ning tulevikuunistustest sõidavad imeraudtee rööpad üle ja läbi. Ent kõik vaikivad. Oleme harjunud nii koolist kui töölt või suvest sügisesse tulles vastama küsimusele „Kuidas läheb?“: “Hästi”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles