Kommentaar: Oskusteave avab edu laeka

Sulev Alajõe
, PEAKi juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulev Alajõe.
Sulev Alajõe. Foto: PP

Ettevõtlusnädala juhatas sisse esinduslik majandusfoorum. Põhjaliku ettekande teinud Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina edastas muuhulgas prognoosi, kui palju on 2040. aastal Pärnumaal tööealisi inimesi – 46 594 (praegu on tööealisi 61 896). Kas suudame sellise languse ära hoida? Uute lasteaiakohtadega kindlasti mitte, sest kui ei ole atraktiivseid töökohti, pole lapsevanemaid, kes neid kasutaksid. Küll oleks palju abi parematest kõrghariduse omandamise võimalustest, nagu toob Pärnu Postimehes 8. oktoobril avaldatud majanduskäsitluses esile maavanem Andres Metsoja.

Maakonna majandusega seotud õppekavad tooksid meile õppima mujalt pärit noori. Nende oskuslikul sidumisel siinsete ettevõtetega saaksime haridussüsteemi toel juurde arvestatava kanali kvalifitseeritud tööjõu suurendamiseks ja noorendamiseks.

Majandusarengu võti peitub peamiselt ettevõtetes. Kui maakonna viiest tuhandest registreeritud ettevõttest kuni 95 protsenti on alla kümne töötajaga mikroettevõtted, kuidas saame loota ambitsioonikale ekspordikasvule, ülikoolide teadmiste rakendamisele tootearenduses või uue tehnoloogia kasutuselevõtule?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles