Pärnu väärtustas linlaste kauneid kodusid

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parima heakorraga ridalemu asub Rääma linnaosas Rohu tänaval.
Parima heakorraga ridalemu asub Rääma linnaosas Rohu tänaval. Foto: Ants Liigus

Linnavalitsus kinnitas konkursi „Kaunis kodu“ komisjoni ettepanekul tänavuaastased Pärnu kaunimad kodud.

Parima heakorrastusega väikeelamute kategoorias anti preemia Kesklinna linnaosas 2. Jõe 1 elamule, Räämal Õuna 7-le, Ülejõel ja Vana-Pärnus Ranna 5-le ja Raekülas Karu 6-le.

Parima heakorrastusega ridaelamumaja kategoorias võitis ridaelamu Rohu 92a / 92b / 92c / 92d / 92e Rääma linnaosas.

Parima heakorraga teenindusettevõte on Nikolai 24 asuva Steffani pitsarestorani omanik osaühing Kingexport.

„Kauni kodu“ konkursi komisjoni liikme Piret Unni sõnade järgi valivad komisjoni liikmed konkursil osalevad objektid välja ise, vahel on linnakodanikudki aktiivsed ja annavad vihjeid.

Unni jutu järgi on majaomanikud üldjuhul üllatunud, kui näevad konkursikomisjoni oma aia taga. „Tavaliselt lastakse meid sisse, tagasi pole keegi meid ajanud. Aeda me ise ei lähe. Kui omanikku kodus pole, vaatame üle aia ja teeme pilte,“ seletas ta.

Konkursikomisjoni kuuluva Pärnu linnaaedniku sõnade kohaselt on hindamise põhirõhk haljastusel. Vaadatakse, kuidas aiad on kujundatud ja hooldatud, kui palju vaeva on omanik näinud taimede valikul.

„Loomulikult vaatame ka maja ennast, et see räämas ei oleks, samuti tara, mis krundi ümber on,“ selgitas Unn. „Kui tervik on positiivne, pääsebki objekt kandidaatide hulka.“

"Kauni kodu" konkursi komisjoni esimees on abilinnapea Romek Kosenkranius, liikmed linnaaednik Piret Unn, linnavalitsuse heakorraspetsialist Arvo Kase, linnakunstnik Janno Poopuu ja Pärnumaa keskkonnahariduskeskuse koolitusjuht Kristi Kesamaa.

Komisjon hindas augusti ja septembri jooksul 29 objekti, millest valis välja kuus: neli väikeelamut eri linnaosades, korterelamu ja teenindusettevõtte.

Ehkki Pärnu kaunimad kodud selguvad sügisel, pannakse kena väljanägemisega majadele silm peale juba suvel. „Tegelikult käib komisjon ringi ikkagi suvel, siis käime igaüks eraldi oma piirkonnas, mis on enne välja valitud. Teeme pilte ja septembri alguses saame kõik kokku ja vaatame üle,“ tutvustas Unn suvepealinna kaunimate kodude väljaselgitamise protseduuri. „Vaatame pärast tubasel istumisel ka suvised pildid läbi ja teeme otsuse. Kui jääb midagi lahtiseks, kaeme jällegi koos üle.“

Üleriigilisele konkursile "Eesti kaunis kodu" esitas komisjon Ranna 5, 2. Jõe 1 ja Õuna 7 elamu.

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi käis neli aastat tagasi välja idee, et linna kaunimad kodud võiksid selguda varem, et nende peremehed saaksid osaleda augusti lõpul presidendi vastuvõtul, kus tunnustatakse kogu Eesti kaunite kodude omanikke.

Pärnu linnaaedniku ütlust mööda pole kevadel kodusid hinnata parim aeg, sest siis on lilleilu vähem.

„Suvine aeg on see, kui näed terviklikkust kõige paremini, kevadel õitsevad üksikud sordid ja enne suveperioodi on istutusalad suhteliselt tühjad. Suvel on puhkused ja komisjoni liikmed ei saa kuidagi korraga kokku, et ringkäiku teha. Selleks ongi pikk suvi jäetud hindamiseks ja sügisel antakse lõplik hinnang,“ põhjendas Unn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles