Pärnu linnavalitsus pikendas parkimismaja valmimistähtaega

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkimismajas avatav toidupood oleks Port Arturi toidukaupluse konkurent.
Parkimismajas avatav toidupood oleks Port Arturi toidukaupluse konkurent. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus nõustus eile parkimismaja hoonestusõiguse lepingu muutmisega, seades parkimismaja valmimise uueks tähtajaks järgmise aasta 28. veebruari.

Linnavalitsus ei kavatse siiski oodata, kas parkimismaja ehitada sooviv OÜ Win Markets saab hoone 28. veebruariks valmis. Kui arendajaga 19. augustiks hoonestusõiguse lepingu muudatusi ei allkirjastata, on linnavalitsusel õigus eilne korraldus tühistada. Lepingut muudetakse aga üksnes siis, kui enne seda kannab Win Markets üle miljoni leppetrahvi ja 1 038 642 krooni parkimismaja sissesõidurambi servituuditasu.

“19. augustiks on selge, kas tuleb leping või ei tule. Enne seda peab olema kaks miljonit üle kantud,” ütles linnapea Toomas Kivimägi.

Pangagarantii asemel Eston Ehituse garantiikiri

Eelmine parkimismaja valmimise tähtaeg oli 1. veebruar. Pärast seda olnuks linnavalitsusel õigus nõuda leppetrahvi, mis lin- navalitsuse hinnangul küündinuks 11 miljoni kroonini. Win Markets sellise trahvisummaga ei nõus-tunud, eelistades pigem pankrotti.

Pärast pikki läbirääkimisi leppisid linnavalitsus ja arendaja kokku, et leppetrahviks jääb 6,125 miljonit krooni. Kui parkimismaja on 28. veebruariks valmis, tuleb sellest tasuda neli miljonit.

Kui parkimismaja valmib näiteks 3. märtsiks, tuleb maksta 6,125 miljonit, peale selle 25 000 krooni iga päeva eest, mis valmimistähtaega ületab.

Parkimismaja valmisehitamisest huvitatud arendaja oli algul valmis maksma neli miljonit krooni leppetrahvi viie aasta jooksul. Kivimägi sõnutsi loobus linn pangagarantii nõudmisest, olles nõus selle asendamisega AS Eston Ehituse garantiiga. Win Markets nõustus kahe miljoni krooni tasumisega sel aastal, sellest miljoniga enne lepingut ja teise miljoniga 15. novembriks.

Pangagarantiid parkimismaja ehitaja lubadustele nõudis abilinnapea Romek Kosenkranius, kes eilse otsuse suhtes jäi eriarvamusele. Abilinnapea Annely Akkermann nõustus, et 95 miljoni kroonise omakapitaliga Eston Ehitus garanteerib Win Marketsi kohustusi oma varaga ja tasub enne lepingu muutmist kaks miljonit.

Viis miljonit või mitte midagi?

“Kui me keerame vindi üle, saame null krooni ja parkimismaja valmimine lükkub paar aastat edasi,” leidis Kivimägi. “Pärnu linn on teinud omalt poolt kõik, rohkem poleks õiglane järeleandmisi teha. Linnavalitsuse selge huvi on olnud pankrotti vältida.”

Kivimägi möönis, et pangagarantii oleks olnud kindlam, ent ka sellised tagatised ei luba firmal tühje lubadusi anda.

Ekspertide hinnangul kulub poolteist aastat seisnud parkimismaja lõpetamiseks ligi 30 miljonit krooni. Raha hakkab peamiselt tagasi tooma hoone esimesele korrusele kavandatud toidupood, milleks algsete kokkulepete järgi pidi olema Maxima.

Pooliku parkimismaja väärtuseks on ajutine pankrotihaldur Andrus Õnnik hinnanud 16-24 miljonit krooni. Kui Win Markets läheks pankrotti, kaotaks Pärnu Keskuse ja parkimismaja ehitust finantseerinud UniCredit Bank 80 ja Eston Ehitus (mis hiljem ühines Nordecon Internationaliga) 30 miljonit krooni.

Parkimismaja valmimisest on huvitatud pank ja Nordecon International, mis tahavad oma raha tagasi saada. Mõlemad on lubanud Pärnu Keskuse saneerimist finantseerida, sest toidupoe ja parkimiskohtadeta napib Pärnu Keskusel külastajaid.

Parkimis- ja kontserdimaja vahel asuv tänavalõik 28. veebruariks ei valmi, selle tähtaeg on 1. juuni.

19. augustiks peaks olema selge, kas parkimismaja arendajad riskivad kahe miljoni krooniga ja allkirjastavad hoonestusõiguse lepingu muudatused. Parkimismaja lõpuniehitamiseks kulub viis-kuus kuud, seega peaks poolteist aastat seisnud ehitusel hiljemalt septembri alguses jälle töömehi näha olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles