Tänavaküsitlus: Kas Eestile on eurot vaja ja mis selle käibelevõtuga muutub?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Aarne Purga:
Euro tulekuga muutub see, et vaene jääb veel vaesemaks, raha on vähem taskus. Ega majandus ole meil paigas, minu skeem on selline. Kui on veel laenud ja värgid, tassid neid eurosente kaasas ja raha on ikka vähe.

Soome ütles samamoodi, et hinnad ei tõuse, aga esimesena ümardati kõik ülespoole. Sakslane ega keegi ei taha eurotsoonis olla. Räägitakse küll, et oleme ühes katlas ja tulevad investorid, aga see on mull. Lääne investor tuleb nagunii, vahet pole, kas on euro või kroon.

Ega see, et euro tuleb, tähenda, et töötud kõik tööle saavad. Mul on sama teema, mind koondati detsembri lõpus ära ja ma pole siiani tööd leidnud. Viljandis ma oleks saanud, aga palka pakuti 45 krooni tund miinus maksud ja elamine oleks olnud kahe kilomeetri kaugusel, aga selle eest küsiti 2000 krooni ja tuleks üüri maksta. Arvestasin välja, et saaksin palka 6000 ja natuke peale. See ei tasu ära.

Mina olen kindel, et läheb hullemaks. Odavamaks ei lähe midagi.
 

Kalju Tomingas:
Eurot poleks vaja olnud, aga kes inimestega arvestab!? Poliitikud ütlesid, et teevad seda rahva nimel, aga rahva käest ei küsita, kas soovime eurot.

Üleminek ühelt vääringult teisele on alati raske olnud. Kui Eesti kroon tuli, oli täpselt samamoodi. Ebakindel tunne on. Kui pension on väike, kohutab ära, süüa on ju vaja. Rikastele võib-olla mõjub euro tulek hästi, vaesed kaotavad rohkem.

Kindlasti hinnad tõusevad, nagu kõik räägivad, praegu juba tõstetakse.

Mai Silm:
Mina ei olegi veel euro tulekule väga mõelnud ega süvenema hakanud, kuid inimestel võib hirm olla küll toimetuleku suhtes, sest kõigil on laenud-kohustused.

Hinnatõus ehk natuke hirmutab. Paljud kardavad, et hinnad siiski tõusevad.

Usun, et oleksime ilma eurota hakkama saanud, olen täitsa rahul sellega, mis meil praegu on. Kui mõelda majandussurutisele, siis see läheb üle, kroon oleks võinud ikkagi jääda. Aga kui ta tuleb, siis tuleb, meie ei saa ju midagi öelda.

Gerli Laurima:
Ma ei oska midagi selle kohta öelda. Ma arvan, et elu läheb ikka edasi nagu praegu, paremaks kindlasti mitte. Olen kuulnud hinnatõusu kartusest, see on kõigi ühine mure. Kui minu teha oleks, siis oleksime võinud Eesti raha edasi kasutada.

Kristo Kaukver:
Mul ei ole euro tuleku suhtes mingeid tundeid. Usun, et seda on vaja, et oleks lihtsam majanduslikult teiste riikidega suhelda.

Osa hindasid kindlasti tõuseb. Sellised, mis praegu jäävad 12-13 krooni kanti, lükatakse euro peale, keegi ei hakka sentides arveldama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles