Gildipäevad andsid teed unetutele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu gildipäevad tõid rahva kesklinna kauplema reedel ja laupäeval. Väike vihm segas laata vaid veidi, kuid kustutas Toomas F. Aru joonistatud filosoofilise keksukasti.
Pärnu gildipäevad tõid rahva kesklinna kauplema reedel ja laupäeval. Väike vihm segas laata vaid veidi, kuid kustutas Toomas F. Aru joonistatud filosoofilise keksukasti. Foto: Ants Liigus

Esimest korda Pärnus toimunud festival “Augustiunetus” pani kesklinna ja ranna rajooni kihama: gildipäevadest veel välja puhkamata unetud uitasid ringi, muusika mängis ja toite serveeriti varastel hommikutundidelgi.

“Augustiunetus” sai avapaugu laupäeval, kasvades sujuvalt välja reedel südalinna vallutanud Pärnu 13. gildipäevadest, mis vastse festivaliga rööbiti veel mitu tundi vältasid. Juba sel ajal, kui Steineri aias toimus avatseremoonia, algasid esinemised nii alalistes kui vaid üheks õhtuks sündinud kohvikutes-restoranides, villa Artises, Kunstnike majas, Koidula pargis, Rannapargis ja kus kõik veel.

Samal ajal tehti gildipäevadel viimaseid ostutehinguid ning kui käsitöölised olid oma letid selleks korraks kokku pannud, sulandusid nemadki augustiunetute järjest suureneva seltskonnaga.

Üheõhtupuhveteid leidus tavapäraste kõrval Supeluse tänaval ja selle ümbruses päris mitu ja igaüks neist leidis omale kliendid. Muusika ja muude esinemiste kõrval nägi päris ootamatuid tegevusi, nagu näiteks ühist võimlemist otse tänavaäärsel murul.

“Augustiunetuse” raames toimunud Pärnu kuuendal linnaosade päeval valmis tervelt 7,5 meetri pikkune rullbiskviit. Palju osalejaid ja jälgijaid kogus meelelahutuslik jooksuvõistlus, millel osalesid spordisõbrad, kes endale selleks otstarbeks dresside asemel pidþaama või öösärgi olid selga tõmmanud.

Pärnu tänavail liikles “Augustiunetuse” ajal tuhandeid inimesi, kes ühelt kontserdilt teisele või Rannaparki balletti vaatama jalutasid, mõnda uudsesse kohvikusse, kunstinäitusele, filmiõhtule või tenniseturniirile vantsisid. Näha võis hulganisti peresid, kelle noorimad unetud liikmed vankris sõitsid ja vanimad kepilt tuge otsisid.

“Pärnu suvi on imeline, aga lühike. Tahtsime pikendada seda augustikuu võrra ja heade inimeste toel see õnnestus. Kaheksa tunni pikkune festival tõi Pärnu tänavatele tuhandeid kuurordihõngu nautijaid,” rääkis festivali korraldanud MTÜ Kastan Taskus juhatuse liige Hille Hinsberg. ”Oleme südamest tänulikud inimestele, kes algatusega kaasa tulid ja festivali õnnestumise võimalikuks tegid. Pärnu on väärt ühist pingutust, et linn võiks ka pärast rannahooaega elust pakatada.”

Hinsberg avaldas heameelt selle üle, kui tõsiselt võtsid festivali kesklinna kohvikud, kes “Augustiunetuse” raames eri üritusi korraldasid.

Muidugi ei möödunud esimene “Augustiunetus” viperusteta. Vahel kippus üks muusikaline kollektiiv oma esinemisega teist varjutama ja mõnigi kord toimus korraga liiga palju põnevat. Kuid juba sel unetul ööl leidsid korraldajad, et pisivigadest saab vaid õppida, et järgmine festival veel paremini välja kukuks. (PP)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles