Sirli Leier: Vali oma lapsele ohutum koolitee!

, Lääne regionaalne maanteeamet liiklusohutuse osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne regionaalne maanteeamet liiklusohutuse osakonna juhataja Sirli Leier.
Lääne regionaalne maanteeamet liiklusohutuse osakonna juhataja Sirli Leier. Foto: Elmo Riig / Sakala

Laste turvalisuse tagamine on kõikide täiskasvanute kohustus, olgu laps oma või võõras. Kui algab kool, hakkab laps liikuma varasemast ulatuslikumal territooriumil.

Lapse vanuse suurenedes kasvab aktiivse liiklemise osakaal ja kooliminek on iseseisva liiklemise algusaeg. Kui esimestel nädalatel-kuudel saadetakse lapsi kooli ja tuuakse koju, siis ühel hetkel tuleb neil seda ikkagi iseseisvalt teha.

Et kõik lapsed ei käi lasteaias ja kaugeltki mitte kõik lapsevanemad ei tegele kodus aktiivselt laste liiklemiseks ettevalmistamisega, algab süstemaatiline liikluskasvatus alles esimesest klassist alates. Samal ajal algab kahjuks kohe n-ö iseseisev praktiliste kogemuste omandamine – seda kinnitab algklassiõpilaste suur osakaal liiklusõnnetuste hulgas.

Vali kõige ohutum marsruut

Õpeta lapsele kooli- ja muud teed aegsasti selgeks. Harjuta last kasutama märgistatud jalakäijate ülekäiguradu, olgugi et koolitee seetõttu natuke pikeneb. Vaata koos lapsega üle koolitee ohtlikud lõigud. Valmista laps liiklemiseks ette, esitades talle küsimusi, kuidas ta eri olukordades või kohtades tegutseks. Nii saad teada, mida laps veel ei oska. Iseseisvaks liikumiseks vajab laps selgeid nõuandeid, ole talle abistajaks ja nõuandjaks.

Sõidutee ületamine on kõige ohtlikum

Vali sõidutee ületamiseks selline koht, kus on hea nähtavus mõlemas suunas ja ka autojuhid last kindlasti märkaksid. Kükita lapse kõrvale, siis näed maailma lapse silmade kõrguselt. Õpeta last peatuma, vaatama ja kuulama. Peatudes jõuab ta rahulikult vaadata, kas tee on vaba.

Mänguhoos või kiirustades võib laps kergesti ootamatult teele tormata.

Soovita lapsel sõidutee ülekäigurajalgi ettevaatlik olla. Tavaliselt usaldavad lapsed liialt täiskasvanuid. Liikudes koos täiskasvanute grupiga, võib lapsel kergesti tekkida ettekujutus, et teised hoolitsevad tema turvalisuse eest.

Kui laps kasutab kooli minekuks ühissõidukit, õpeta teda ootama, kuni buss on peatusest ära sõitnud. Alles siis peaks ta hakkama sõiduteed ületama. Kui oled autojuht, vähenda kiirust koolide läheduses. Ole eeskujuks teistele täiskasvanutele.

Hoolitse lapse turvavahendite eest

Sügisel ja talvel on helkur vajalik ka valgustatud teedel ja tänavatel. Vihma ajal on nähtavus eriti halb. Tugevasti riiete külge kinnitatud helkurid on lapse puhul kõige sobivamad.

Jalgrattur vajab sobiva suurusega kiivrit. Lepi lapsega kokku need teed, kus jalgrattaga sõita on ohutu. Mõtle läbi, kas lapsel on ohutu jalgrattaga kooli sõita.

Autoga sõites peab laps olema turvaliselt kinni nii lühikestel kui pikematel sõitudel. Ära unusta kinnitada oma turvavööd!

Tark lapsevanem on oma  lapsele liikluses eeskujuks. Kui liigud võimalikke ohusituatsioone ennetades ja kasutad turvavahendeid, oled talle positiivseks eeskujuks. Kui märkad lapse liikumispiirkonnas liikluskorralduses puudujääke, võta palun ühendust meie asutuse liikluskorralduse osakonna spetsialistidega. Ka väikesemahulised parandused võivad olla suure efektiga.

Loodan, et vestled lapsega liiklusest ka kooli ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles