Mati Raidma: Pensionäride hirmutamisest

Mati Raidma
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Raidma.
Mati Raidma. Foto: Erakogu

Lugedes 11. augusti Pärnu Postimehes parlamendikolleegi Kadri Simsoni sulest ilmunud artiklit töötusest, avastasin sellest kirjutisest üllatusega lõigu, mis rääkis valitsuse ”vandenõust“ eakate vastu ehk Reformierakonna plaanist pensione kärpida.

Tahaksin meelde tuletada, et Reformierakond ei ole kunagi nõudnud pensionide vähendamist ega tee seda tulevikuski. Valitsus ei kärpinud pensione ka kõige raskematel hetkedel. Viimase viie aasta jooksul, Reformierakonna juhitud valitsuse ajal on pensionide suurus kahekordistunud. See iseenesest näitab Simsoni eakate hirmutamise alusetust.

Eurostati järgi elab 39 protsenti Eesti 65aastastest ja vanematest elanikest vaesusriskis. Selle 39 protsendiga oleme Euroopa Liidus kolmandal kohal Läti ja Küprose järel. Kindlasti ei tee see fakt Eestile au. Siinkohal on mul Kadri Simsonile ja Keskerakonnale küsimus: kuidas kujutate ette, et nendelt inimestel on võimalik midagi ära võtta? Ehk oskate vastata, millest nad elama hakkavad?

Keskerakond oleks pidanud juba peale eelmisi valimisi paluma pensionäride käest vabandust asjata hirmutamise ja valeinfo levitamise pärast. Seda vabandust alles oodatakse. Alternatiiv praegusele korras rahandusele ja valitsusele ongi Keskerakondlik majandamine, mida Pärnus hästi teatakse ja Tallinnas veel pikemalt katsetatakse. Ja mina ei ole küll kindel, et sel aastal kõik arved makstud saavad, kuuldavasti ajatatakse juba jooksvaid arveid. Keskerakond võiks lõpetada eakate inimeste hirmutamise, see pole aus ega kena.

Riigikogu valimiste lähenemine toob kaasa debattide elavnemise ja oma ideede selgeksrääkimise vajaduse. Üks olulisi teemasid, mis jääb poliitikute väitlusväljale, on seekord kindlasti töötus. Probleem, mis puudutas või puudutab mööduvas kriisis paljusid. Paratamatus on, et töötuslaine taandumine võtab aega nii Eestis kui mujal maailmas. Põhjus pole valitsuse võimekuses või võimetuses, vaid majandusreeglites, mis kehtivad kõrvuti loodusseadustega, tahame me seda või ei.

Kui keskendume vaidluste kõrval riigi rollist rohkem majanduse arendamisele ja ümberstruktureerimisele, laheneb töötuse probleem kiiremini.

Erakondadel on selles valdkonnas eri põhimõtted. Nende selgitamist ajakirjanduses debattide ja arvamusartiklite kaudu pean positiivseks protsessiks, kuid ühiskonna vähemkindlustatud gruppide alusetu hirmutamine ja neile valetamine, nagu Keskerakond seda teinud on ja jätkab, on puhas populism.

Faktid, et Reformierakond pole pensionide kärpimist nõudnud ega tee seda tulevikuski ja et Reformierakonna valitsus on viimase viie aastaga pensionid hoopis kahekordistanud, on reaalsus, mida on ülimalt keeruline isegi Keskerakonnal eitada. Siinkohal võib mõista nende ahastust ja lootust kas või vandenõuteooriaga oma positsiooni eakate valijate seas taastada.

Leian, et inimeste hirmutamine ja selle kaudu valijahäälte püüdmine on ebaeetiline. Siin on tegemist vaid külma ja kiretu poliitarvestusega.

Tahan kutsuda lugejaid üles tähelepanule ja arukusele sellistest võtetest lähtuvate populistlike kirjutiste lugemisel, mitte kiirustades kohe kaasa noogutama, vaid kõigepealt mõtlema, vastu vaidlema ja siis sellest populismirägast tõde selekteerima.

Lõpetan positiivse noodiga. Kui jätkub praegune Reformierakonna juhitud valitsuse majanduspoliitika: läheme üle eurole, mis juba nüüd toob Eestisse investeeringuid ja loob töökohti, majandus kasvab.

Majanduse edenedes on võimalik tõsta pensione, palku ja hakkab lahenema töötuse probleemgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles