Erivajadustega noorte tulevane kodu võtab ilmet

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toad on sisustatud lihtsalt ja praktiliselt, puudu on veel mõned detailid.
Toad on sisustatud lihtsalt ja praktiliselt, puudu on veel mõned detailid. Foto: Urmas Luik

Mittetulundusühing Maarjakodu ostis eelmisel kevadel maja, loomaks kodu erivajadustega noortele. Heade inimeste toel tehtud remont on kestnud kogu suve, esimesed mugavad toad on peaaegu valmis.

Karja 12 valmivas Pärnumaal ainulaadses keskuses hakkavad elama need puudega laste ja noorte päevakeskuse Maarjakodu asukad ja ülejäänud erivajadustega noored, kes aastaid on omaette elamist igatsenud.

Vana maja uute elanike ootel

Eaka puumaja esimesel korrusel tehti sel suvel valmis põrandad, viimistleti laed-seinad, korrastati elektrisüsteem, rajati korralik vannituba ja tualett.
Ahiküttele toeks muretseti Hollandi fondi abiga õhkküttesüsteem.

Allkorrusel on tulevaste elanike ootel neli rõõmsates värvides kujundatud ja lihtsalt sisustatud tuba. Parketti vajab paar põrandat ja värvimist mõni toasein, valgusküllases avatud köögis-elutoas on puudu veel köögimööbel ja üht-teist tarvilikku.

Õues uuendati terrassipõrand, kasvuhoones kannavad vilja Maarjakodu rahva istutatud lopsakad tomatitaimed.

Remondiraha koguneb aasta algul Pärnu Oskarshamni sõprusühingult kingituseks saadud kasutatud mööbli müügist Mauri tehnokülas. Iga ostja toetab puudega noori, kuna kogu müügitulu läheb tulevase noortekodu renoveerimiseks.

“Meil on olnud palju sõpru ja toetajaid, kelle abita poleks me remondiga vist koridorist kaugemale jõudnudki,” kiitis Maarjakodu juhataja Hiie Martinson abilisi. “Suur tänu Heimar Poopuule, kes Oskarshamni sõprusühingu kaudu meid aitab, ja teistele osavõtlikele inimestele! Kõik tööd siin on tehtud heast tahtest, palka küsimata. Talguidki on koos abilistega korraldatud. Nüüd hakkab siin nähtud töö ja vaev lõpuks tulemusi andma.”

Omapead ja turvaliselt

Martinsoni sõnutsi saab sotsiaalministeeriumile esitada taotluse Karja 12s toetatud elamise teenuse osutamise kohta alles siis, kui maja päris valmis ning tuleohutus- ja tervisekaitsenõuded täidetud.

Osaliselt riigi rahastatud teenus võimaldab puudega täiskasvanutel elada turvaliselt omaette, majas hakkab olema personal, kes vajadusel elanikke aitab. Maarjakodu sõlmib peredega lepingud ja noortel on tulevases kodumajas õigus elada seni, kuni nad soovivad. Elanikke ootab siin päris tavaline elu: hommikul käiakse tööl või päevakeskuses, õhtul toimetatakse kodus, kus tarvis kütta, pesu pesta, süüa teha, muru niita ja aia eest hoolt kanda.

Maarjakodu asukad ootavat Karja tänava maja valmimist pikisilmi. “Oma jagu on ikka oma jagu,” kinnitas Martinson. “Siia saavad nad jääda just nii kauaks, kui neil vaja on.”

Hoone teise korruse remont jääb järgmisesse aastasse, selle valmimisel leiab majas kodu kaheksa inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles