Juhtkiri: Kosmeetilised muutused

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Alanud aasta tõi kaasa päris mitu maksumuudatust, mis üldist elukallidust arvestades rohkem raha kätte küll ei jäta, kuid igapäevaeluga aitavad veidi paremini toime tulla ehk ometi. Muudatused, mis puudutavad enamikku töötavast elanikkonnast, käsitlevad tulumaksu- ja maksuvaba määra. Nüüdsest on tulumaks 20 protsenti 21 protsendi asemel ja maksuvaba tulu ülempiir 154 eurot senise 144 euro asemel. Mõningast mõju avaldab seegi, et töötuskindlustusmakse langes kolmelt protsendilt 2,4 protsendini.

Veidi kõrgem on alampalk, mis varem oli 355 eurot kuus, kuid nüüd 390. Miinimumtunnitasugi tõusis 21 senti, 2,34 euroni. Protsendilised muudatused toovad eelkõige tulu muidugi neile, kel palk kopsakam, see on juba see ühetaolise tulumaksu needus nii positiivses kui negatiivses mõttes.

Keskmine brutokuupalk oli läinud aasta kolmandas kvartalis 977 eurot ja see on päris hea number. Ometi ei peegelda tegelikkust selles mõttes, et neid, kes saavad tublisti alla keskmise, on Eestis väga-väga palju, ja just nemad moodustavad töövõtjate põhimassi. Kui siiski võtta aluseks keskmine palk, toob tulumaksumuudatus selle saajale kuus juurde ligemale kümme eurot. 400 eurot kuus teeniv töötaja saab samal ajal kuus juurde neli eurot. Ei ole just palju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles