Hoiupõrsas viige panka oktoobris

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoiupõrsas.
Hoiupõrsas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Veel mõni kuu ja meie rahakottides asenduvad kroonid eurodega. Kuidas rahavahetusest võimalikult palju kasu lõigata või mida teha hoiupõrsastesse kogunenud müntidega?

Hoiukarpidesse kogutud sente ei tasu praegu mõne kooliks tarviliku asja ostmiseks rahaks teha. Kasulikum on veidi oodata ja panka raha vahetama minna oktoobrist, kuna siis ei võta pangad kogutud rahast osa endale, nagu seda praegu paljudel juhtudel tehakse.

“Sügisel käivitub üleriiklik mündikampaania, mille käigus saab ilma teenustasuta oma kroonimündid panka tuua,” ütles Nordea panga administratsiooni juht Regina Raag.

SEBi kommunikatsioonijuht Silver Vohu ei soovita müntide panka toomist uueks aastaks jätta, kuna mündilugemismasinad muudetakse ühisraha kasutuselevõtmisel europõhiseks ja kroonimüntide ülelugemine on seetõttu vaevalisem.

Mõnes Pärnu pangakontoris on mündilugemismasin olemas, ülejäänutesse lubavad pangad need oktoobriks tuua.

Viivitage rahavahetusega

Ehkki osa inimesi vahetab juba igaks juhuks pangakontorites kroone eurodeks, pole see komme massidesse läinud.

“Ei ole täheldanud klientide suurenenud soovi kroone eurodeks vahetada ja see on mõistlik lähenemine,” sõnas Sampo panga kommunikatsioonispetsialist Tõnu Talinurm. “Sampo ei soovita praegu kroone eurodeks vahetada, sest konverteerimine toimub kommertskursi alusel.”

Nimelt saab detsembrist kõikides Eesti pankades kroone eurodeks vahetada teenustasuta keskkursi alusel. Seega muutub rahavahetamine jõulukuul kliendile senisest soodsamaks.

Kes läks eile, 1000 krooni näpus, Sampo panka, sai vastu 63.53 eurot, Nordeast 63.60 ja SEBist 63.70 eurot. 1. detsembrist kehtiva ametliku üleminekukursi (15,6466 krooni euro eest) korral saab inimene aga igast pangast 1000 krooni eest 63.90 eurot.

Vahe pole küll väga suur, aga kui on valida, tasub ju endale soodsam tehing teha.

Mugavaim viis

Kui praegu maksavad kliendid valuutat vahetades teenustasu, siis detsembrist jääb kroonide eurodeks vahetamise kulu pankade kanda, selgitas Raag.

Mugavaim ja rahaliselt kasulikem viis euro tulekuks valmistuda on mitte midagi teha. Ei pea kuhugi minema, mingit avaldust kirjutama ega allkirja andma.

“Kõige mugavam on hoida oma kroonid pangakontol ja 1. jaanuaril konverteeritakse need automaatselt eurodeks ametliku keskkursiga. Klient ei pea selleks kirjutama ühtegi avaldust,” selgitas Talinurm.

”Kõige lihtsam ja kasulikum viis eurole üle minna on panna raha pangakontole,” oli Vohugi sama meelt. “Kuna oktoobrist saab eraisik suuri mündikoguseid panna kontole tasuta, tasuks planeerida üks pangakülastus oktoobrisse-novembrisse, et kõik kroonid panka tuua.”

Pangakontol raha vahetatakse automaatselt eurodeks 1. jaanuari keskööl, seda tehakse ametliku kursiga 15,6466, teenustasu ei võeta ja inimene ei pea rahavahetuseks ühtegi lisasammu tegema.

“Aastavahetuse paiku on kõige kergem arveldada pangakaartidega, sest nendega saab maksta parasjagu kehtivas vääringus nii enne kui pärast eurole üleminekut,” rääkis Raag. “1. jaanuaril pärast südaööd hakkavad rahaautomaadid eurosid väljastama. Samuti teisendatakse eurodesse kõik limiidid, saldod ja broneeringud.”

Tegelikult polegi inimestel tarvis raha tingimata tänavu vahetada, sest jaanuari kahel esimesel nädalal saab Eestis igal pool maksta nii eurodes kui kroonides.

Seega ei pea pangaklient eurole üleminekuks tegema eraldi toiminguid.

Kliendid võidavad

“Ühtegi lepingut ei ole vaja muuta,” rõhutas Vohu. “Kõik juba sõlmitud lepingud kehtivad samadel tingimustel edasi. Lepingus toodud kroonisummad arvutatakse eurodeks üleminekukurssi 15,6466 kasutades.”

“Enamik väljastatud laene on juba eurodes ja pärast eurole üleminekut jätkatakse laenude tasumist eurodes,” selgitas Talinurm. “Sellega võidavad kliendid, kuna kommertskurssi laenumaksete tasumisel ei rakendata. Pank muudab kroonisummad automaatselt eurodeks. Intress ega muud lepingutingimused ei muutu.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles