Galerii: Eesti ajaloo suurimaid annetusprojekte jõudis finišisse

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa juhtiv kodutekstiilide tootja AS Wendre tõmbas täna joone alla Eesti ajaloo ühele mahukamale heategevusprojektile, mille käigus kingiti kolme aasta jooksul kõigile vastsündinutele padi ja tekk.

Ettevõte prognoosis, et Eestis näeb 2012. aasta jaanuarist 2014. aasta lõpuni ilmavalgust umbes 45 000 last.

Lapsi sündis meie haiglates sel ajavahemikul küll mõnevõrra vähem, täpsemalt 42 010, kuid nende une magusamaks tegemisele kulus Wendrel enam-vähem nii palju raha, kui projekti eel planeeriti ehk ligemale pool miljonit eurot.

Täna päeval kutsus end magusa une vabrikuks nimetav Wendre Pärnusse oma Lina tänava tootmishoonesse teki-padja projekti pidulikule lõpetamisele kõik need, kes olid annetuskampaania alguse juures: Tallinna lastehaigla toetusefondi patrooni Evelin Ilvese, ämmaemandate ja haiglate esindajad, tervise- ja tööministri Urmas Kruuse ning Pärnu linnapea Toomas Kivimägi.

Tõsi, kolm aastat tagasi juhtis sotsiaalministeeriumi küll Hanno Pevkur, kuid muus suhtes ei ole asjaosalised vahetunud.

See tähendab, et vabrikusse tulid külla ka need neli peret, kes esimestena 2012. aasta jaanuaris Pärnu haigla sünnitusosakonnas oma tekid-padjad kätte said.

Nood esimesed ja järgmised enam kui 42 000 pisipoissii-tüdrukut said Wendrelt kingiks komplekti, kus oli padi mõõdus 35 x 55 ja tekk 120 x 100 sentimeetrit.

Nelja Pärnu haiglas ilmavalgust näinud ja nüüd juba mudilaseikka jõudnud lapse kõrval trallis tänasel sündmusel kaks Tartus sündinud piigat: Riin ja Reti Rebane.

Sel aastal neljaseks saav Riin on see preili, kelle pilt kaunistas kolme aasta jooksul kõigi teki ja padja komplektide pakendeid.

Tüdruku ema Margit Metsla sõnutsi tuli Riinu pildi Wendre tootele valimine üllatusena.

“Üks Tartu fotograafidest tegi üleskutse, et pildistab tasuta alla ühe kuu vanuseid beebisid. Läksime meiegi Riinu pildistama. Fotograaf tegi temast seitse pilti. Mõni aeg hiljem helistas ta meile ja ütles, et meie tütre pilt valiti Wendre teki ja padja komplekti peale ja kas oleme nõus, et seda seal kasutatakse. Loomulikult olime nõus,” meenutas väikemodelli ema.

Pere ise sai samasuguse komplekti omanikuks aga siis, kui Riinule sündis sõsar Reti, kes nüüd on aasta ja neli kuud vana.

Metsla arvates on Wendre algatus ääretult tore ja samal ajal pisut uskumatu, sest ükski teine Eesti eraettevõte ei pea lapsi meeles sellises mahus.

Reti sünni puhul kingiks saadud tekki ja patja kasutab noor Tartu pere kogu aeg. Magusaid unenägusid ei näe nende seltsis aga väike Reti, vaid hoopis pisimodell Riin.

Heategevusprojekti eilsel lõpuüritusel kingiti viiele päevakangelasele vooditarvete komplekt, kus on veidi suuremas mõõdus tekk ja padi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles