Kohus keelas Pärnu linnas odavama prügivedaja kasutamise

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragn-Sellsi inimesi tööta jäämine ei ähvarda. Nemad olid konkursi võitjad, kuid saavad ka ilma selleta tööd teha.
Ragn-Sellsi inimesi tööta jäämine ei ähvarda. Nemad olid konkursi võitjad, kuid saavad ka ilma selleta tööd teha. Foto: Urmas Luik

Tallinna halduskohus peatas Pärnu linnavalitsuse korralduse, mis andis jäätmeveo ainuõiguse linnas kaheks aastaks Ragn-Sells ASile, seetõttu jäätmeveo hinnad Pärnus sügisest ei lange.


Tallinna halduskohus peatas Pärnu linnavalitsuse korralduse, mis andis jäätmeveo ainuõiguse linnas kaheks aastaks Ragn-Sells ASile, seetõttu jäätmeveo hinnad Pärnus sügisest ei lange.

Piirkonna jäätmeveo ainuõiguse konkursse kuulutavad omavalitsused välja selleks, et vabaturuhindadest odavamaid pakkumisi saada. Et kaotajad jäävad tööta, on turule jääja valmis leppima hindadega, millega ta tavakonkurentsis kuidagi ei nõustuks.

Hinnad oleksid tunduvalt langenud

Juuli lõpus kuulutas Pärnu linnavalitsus kaheaastase ainuõiguse konkursi võitjaks Ragn-Sellsi. ISS Eesti jäi teiseks, Veolia Keskkonnateenused kolmandaks ja Adelan Prügiveod neljandaks. Kõik need neli firmat veavad praegu pärnakate prügi, tehes seda konkursil pakutuga võrreldes tunduvalt kõrgemate hindadega.

Veebiküljel asuva hinnakirja järgi on Ragn-Sells valmis näiteks Pärnus asuvat kuni 240-liitrist segaprügi konteinerit praegu tühjendama 118 krooni eest. Konkursi võitmise korral oleks sama ettevõte niisama suure konteineri Räämalt, Vana-Pärnust, Tammistest ja Ülejõelt ära viinud 36 ning kesklinnast, ranna rajoonist, Maist ja Raekülast 27.36 krooni eest.

Vanapaberi- ja kartongikonteineri tühjendamise eest tulnuks konkursi võitnud Ragn-Sellsile maksta, sõltumata konteineri suurusest, üks sent. Prügikasti kõrvale pandud vana diivani jt suurjäätmete äraviimise hind olnuks 600 krooni kuupmeeter, biolagunevate aia- ja haljastusjäätmete äraviimise hind üks sent kuupmeeter.

Varem on kaotajad kohtuvaidluste abil madalamate hindade kasutamist takistanud. Nii ka seekord: ISS Eesti esitas Tallinna halduskohtu Pärnu kohtumajale taotluse linnavalitsuse korraldus osaliselt kehtetuks tunnistada ja kohtuvaidluste lõpuni esialgset õiguskaitset rakendada. Kohus rahuldas ISS Eesti taotluse, seega jäävad jäätmeveokonkursi tulemused vaidluste lõppu ootama.

Kahtlustuse esitamisest piisab

Vaieldakse väidetava ristsubsideerimise ja läheduse printsiibi üle. Linnasekretär Tiina Rohti sõnul heidab ISS Eesti ette, et konkursi võitnud Ragn-Sells kompenseerib ühe jäätmeliigi madalamat hinda teise jäätmeliigi kõrgema hinnaga. Teisisõnu: kasutab konkursitingimustes lubamatut ristsubsideerimist.

Linnavalitsus ja Ragn-Sells sellise väitega ei nõustu. Kohus alles hakkab uurima, kas ristsubsideerimine oli. Senikaua, kuni kohtuveskid jahvatavad, peavad pärnakad prügiveo eest kõrgemat hinda maksma.

Teine vaidlusküsimus on läheduse printsiip. Üks pakkumisdokumentatsiooni punkte kõlab järgmiselt: “Veopiirkondades kogutud segaolmejäätmed ja suurjäätmed ladestatakse OÜ Paikre prügilas Põlendmaal. Vanapaber ja kartong ning biolagunevad aia- ja haljastusjäätmed tuleb lähtudes läheduse printsiibist toimetada taaskasutuse ettevalmistamiseks tehnoloogiliselt sobivasse ja keskkonna- ning tervisenõuetele vastavasse käitlemiskohta.”

Linnavalitsuse keskkonna peaspetsialisti Katri Suti jutu järgi on Ragn-Sellsi halduses Raplas jäätmejaam, kus nad biolagunevaid jäätmeid toormena kasutavad. Paikres on küll biolagunevate jäätmete kompostimise võimalus, kuid sinna viies tuleb vastava jäätmeliigi eest tasu maksta. ISS Eesti tõlgenduse järgi rikub Ragn-Sells biolagunevaid jäätmeid Raplasse viies läheduse printsiipi, selgitas Sutt.

Küsimusele, miks selline printsiip pakkumisdokumentidesse üldse kirjutati ega jäetud ettevõtetele vaba valikut nõuetele vastavat käitlemiskohta kasutada, vastas majandusosakonna jurist Katri Pruul: “Eeldame, et lähemal on odavam.”

Rohti hinnangul ei tähenda läheduse printsiip pakkumisdokumentides nõuet lähimat käitlemiskohta kasutada. “Aga see on juba edasiste kohtuvaidluste teema,” lausus ta.

Elanike huvid jäid tagaplaanile

Pärnu linnavalitsus kavatseb konkursitulemuste peatamise ringkonnakohtus vaidlustada. Rohti prognoosi järgi peaks ligikaudu 20 päeva jooksul selguma, kas õigus jääb halduskohtule või linnavalitsusele.

“Olen hämmingus sellise kohtuotsuse üle,” ütles linnapea Toomas Kivimägi. “Igas hankes on diskuteeritavaid objekte, siin on aga avalik huvi täiesti tagaplaanile jäänud.”

Kivimägi leidis, et näiteks kahtlusi ristsubsideerimises pole linnavalitsusel võimalik kuidagi vältida. “Vaidleme kaks aastat. Võidavad prügivedajad ja kaotavad linnakodanikud.”

Pärnu linnavalitsus on neli aastat prügiveofirmadele alla jäänud. 2006. aasta konkurss õnnestus vedajatel riigikohtuni venitada, 2007. aasta konkurssi boikoteeriti, 2008. aasta konkursi kuulutas kohus õigustühiseks. Viimati heitsid kaotajad linnavalitsusele ette, et see ühesendise hinnavahe asemel nullhinda lubas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles