Üleskutse: Rahvas saab kaitsta omavalitsusi Toompea meelevalla eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täname kõiki, kes allkirjastasid petitsiooni “Peatame Rail Balticu!”, mis on mõeldud kollektiivse pöördumisena riigikogule, et see kohustaks valitsust peatama Rail Balticu rajamise Pärnu suunal. Petitsiooniga on liitunud üle 500 inimese.

Rahvaliikumise algatajatena astusime järgmise sammu ja saatsime president Toomas Hendrik Ilvesele memorandumi kohalike omavalitsuste põhiseadusliku võimu ja õiguste kaitseks. Sellele kogume toetusallkirju, et president saaks viidata rahva tahtele, kui ta ei kuuluta välja uut planeerimisseadust, sest see on vastuolus põhiseadusega.

Kui president planeerimisseadust välja ei kuuluta ja riigikogu viib seaduse põhiseadusega kooskõlasse, peab riik arvestama Rae vallavolikogu otsusega, millega Rae vald keeldus Rail Balticu rajamisest oma territooriumil. Seega tekib olukord, et riik ei saa rajada Rail Balticut Pärnu suunal, vaid peab planeerima selle Tartu kaudu. Kui planeerimisseadus jõustub, tuleb Rail Baltic Pärnumaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles