Kaupo Meiel: teenete- ja vapimärgid

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Läinud nädalal selgus, kes ja mille eest pälvivad Eesti iseseisvuspäeva eelõhtul riiklikud ja maakondlikud autasud. Eripreemiaid ja aunimetusi teenete ja tulemuste eest kitsamalt omistatakse Eestis iga aastaga isegi järjest enam, kuid ilmselt troonivad teenetemärgid presidendilt ja Pärnu maavanema antavad Pärnumaa vapimärgid oma tähtsuselt kõigi ülejäänute kohal.

99 tänavust teenetemärgi saajat annavad päris hea läbilõike sellest, millega Eestis kõrgel tasemel tegeldakse ja keda võib meie sõpradeks välismaal nimetada. Tõika, et president Toomas Hendrik Ilves andis teenetemärgi teiste seas poliitmaailma kangelastele Siim Kallasele ja Andrus Ansipile, ei maksa valimiste-eelses tuhinas üle tähtsustada. Mõlemal lõppes eelmisel aastal oluline töö ja ega suvaline või asjatundmatu inimene suudakski pikka aega peaministri või Euroopa Komisjoni asepresidendi ametit pidada.

Presidendi tunnustuseta ei jäänud pärnumaalasedki. Valgetähe III klassi teenetemärgi saab Pärnust pärit tantsujuht Maido Saar, Valgetähe IV klassi teenetemärgi Pärnust pärit informaatikadoktor Dan Bogdanov, Valgetähe IV klassi teenetemärgi teatri-, tele- ja filminäitleja Feliks Kark, Valgetähe V klassi teenetemärgi osaühingu Koonga valla Mätiku talu peremees Aivar Pikkmets ja Kotkaristi IV klassi teenetemärgi kaitsepolitseinik Toomas Õmblus ja – mis meie toimetuse rahvale eriti suurt heameelt valmistas – Valgetähe IV klassi teenetemärgi pälvib ajalehe Pärnu Postimees tegevtoimetaja Iira Igasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles