Ühe käega rattur teeb Eestile tiiru peale

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Ülperit on rattaretke esimestel päevadel saatnud ilus ilm ja rõõmsad inimesed.
Indrek Ülperit on rattaretke esimestel päevadel saatnud ilus ilm ja rõõmsad inimesed. Foto: Ants Liigus

Pühapäeval alustas heategevusühingu Abikäsi juht Indrek Ülper kahenädalast jalgrattatuuri ümber Eesti, et juhtida tähelepanu puudega inimeste olukorrale tööturul.

Ülper kavatseb füüsilisele puudele vaatamata rattal läbida üle 1000 kilomeetri ja kutsuda suuremates linnades töötukassa, kohaliku omavalitsuse, puudega inimeste ja tööandjate esindajaid vestlusringides kaasa mõtlema, kuidas elavdada erivajadustega inimeste tööhõivet. Samuti soovib ta enda kogemuse näitel hajutada tööandjate kahtlusi ja hirme erivajadustega inimeste palkamise ees.

Eile jõudis mees Pärnusse, kus vestlusring toimus Pärnu erivajadustega inimeste rehabilitatsioonikeskuses.

“Rattaretke eesmärk on näidata, et puudega inimesed on paljuks võimelised,” seletas Ülper, kes jäi ühest käest ilma varases nooruses. “Mina ei näe oma elus puudest tingitud erilisi piiranguid, mul pole vahet, kas sõita ühe või kahe käega. Loodan retkel teada saada, missugune on olukord puudega inimeste tööhõivega Eesti maakondades, ning kohtuda ettevõtjatega, kes saaksid meiega koostööd teha.”

Ülper läks 2000. aastal elama Suurbritanniasse, kuna Eestis oli tol ajal puudega inimestele tööd pakkuda väga vähe. Tänu erivajadustega inimeste tööhõivele spetsialiseerunud organisatsioonile Remploy sai ta tööd suures jaekaubandusketis, tõusis mõne aastaga piirkonnajuhiks ja avas oma väikese kauplusegi.

Mees naasis Eestisse eelmise aasta sügisel, masu kõrgpunktis. Mõttekaaslastega loodi MTÜ Abikäsi, mis on pühendunud erivajadustega inimestele töö otsimisele, olles vahendaja tööandjate ja -soovijate vahel.

Ühtlasi loob Abikäsi ise puudega inimestele töökohti, millest saadud tuluga abistab puudega inimesi.

“Võrreldes 2000. aastaga, on erivajadustega inimeste olukord tööturul palju paranenud,” leidis Ülper. “Samal ajal on vaja nende motivatsiooni tõsta, sest paljud on masendunud ega soovigi enam tööle minna. Masu saab aga kord läbi ja tööjõudu on taas tarvis.”

Rattaretkest saab lugeda blogist abikaed.blogspot.com.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles