Eesti Vabariigi margivihikud

, filatelist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margivihik ”Kevadlilled metsas”.
Margivihik ”Kevadlilled metsas”. Foto: Erakogu

Margivihik koosneb kaantest, ühest või mitmest nelja- kuni kuuemargilisest plokist ja nende vahele paigutatud vahelehtedest. Kaantele ja vahelehtedele trükiti ärireklaami. Viimasel ajal toodetakse ilma vahelehtedeta vihikuid.

Margivihikute väljaandmine oli praktilist laadi. Ärimehed ei pidanud iga kirja saatmiseks tõttama marke ostma, vaid kasutasid selleks rahakotti mahtuvat margivihikut.

Esimene margivihik nägi trükivalgust Luksemburgis 1895. aastal. Hiljem jätkasid nende väljaandmist paljude riikide postiteenistused.

Eesti Post andis esimese margivihiku välja 1930. aastal vapilõvide sarja markidest. Vihik koosnes oranžidest kaantest, ühest kuuemargilisest plokist, mille iga mark maksis viis senti, ja kolmest kuuemargilisest kümme senti tükk plokist müügihinnaga kaks krooni ja kümme senti.

Margiplokke eraldas kolm vahelehte. Kaantele ja vahelehtedele oli trükitud ärireklaam. Vihiku tiraaž 10 000.

Nüüdseks on kirjeldatud väljaanne muutunud Eesti filateelia rariteetobjektiks. 2008. aasta Eesti postmarkide kataloog märgib vihiku väärtuseks 70 000 krooni.

Rariteediks muutumise põhjused on lihtsad: standardmarkidest koosnev vihik ei olnud enamiku kogujate huviobjekt, seega sattus neid kogudesse vähe.

Vihikuid jätkus müügis 1940. aasta sügiseni, see tähendas leiget ostuhuvi.

Margivihikuid kasutati peamiselt kirjade margistamiseks ning neist jäid heal juhul alles kaaned.

Peale vapilõvide sarja on Eesti Post siiani välja andnud viis margivihikut.

3. detsembril 1992 ”Mare Balticum” (Eesti, Läti, Leedu, Rootsi ühisväljaanne), mis sisaldab kahte neljamargilist (kroon mark) plokki. Müügihind kaheksa krooni. Tiraaž 345 000, esineb palju erimeid.

8. veebruaril 1993 ”Sõpradele”, mis sisaldab kuuemargilist (kroon mark) plokki. Müügihind kuus krooni. Tiraaž 400 000.

19. jaanuaril 2001 ”Pokumaa”, mis sisaldab kahte neljamargilist (neli marki 3.60 ja neli marki 4.40 krooni) plokki. Müügihind 35 krooni. Kolm krooni läks Pokumaa sihtasutusele. Tiraaž 52 157.

20. märtsil 2003 ”Kevadlilled aias”, mis sisaldab neljamargilist plokki (4.40 krooni mark). Müügihind 17.60 krooni. Tiraaž 50 000.

17. märtsil 2004 ”Kevadlilled metsas”, mis sisaldab neljamargilist plokki (4.40 krooni mark). Müügihind 17.60 krooni. Tiraaž 100 000.

Kõikidel vihikutel on mitmevärvilised kaaned, millel väljaannet iseloomustav kiri. Vajadusel vihikud postkontorites tükeldati ja müüdi üksikmarkidena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles