Galerii: pärnakad täidavad aktiivselt kodanikukohust

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hommikul mõni minut enne kella kümmet mööda Tammsaare puiesteed Mai Selveri suunas liikudes jäi silma, et vaatamata varasele kellaajale olid esimesed pärnakad juba usinasti kodanikukohustust täitmas.

Vene gümnaasiumi ees parkisid sõiduautod ja maja ees ajas juttu grupp keskealisi mehi, kes olid teel koolimajja valimisjaoskonda number 8 või siis sealt äsja tulnud.

Kella kümneks Mai Selveri juurde jõudes võis näha, et Mai keskusesse Ranna raamatukogusse valimisjaoskonda number 10 oli minejaid sedavõrd palju, et hääletjatest moodustus väike järjekord.

Tagasi kesklinna jõudes ning läbi Pärnu Keskuse põigates, pöördus minu poole üks eakas vene keelt kõnelev mees. Härral oli ühes käes ID kaart ja teises jalutuskepp, ning ta otsis valimisjaoskonda.

Et ma vene keelt ei räägi ja tema jällegi ei mõistnud eesti keelt, ei osanud ma muud teha, kui suunata ta Pärnu Keskuse infoletti.

Ilmselt oli härra kuulnud, et Pärnu Keskuses saab hääletada. Keskuses sai oma häält anda eelhääletuse ajal, täna seal enam valimisjaoskonda ei ole ning mees pidanuks minema oma elukohajärgsesse jaoskonda või siis Vanalinna põhikooli jaoskonda number 7, kus saavad hääletada need, kelle elukohaandmed on rahvastikuregistrisse kantud Pärnu linna täpsusega.

Vanalinna põhikoolis asub ka minu elukohajärgne valimisjaoskond.

Jõudsin sinna poole kahe paiku. Jaoskonnas oli sellal umbes 7-8 valijat, kuid inimesi tuli ja lahkus pidevalt.

Kolm hääletuskabiini olid pidevalt hõivatud ja pääsemaks kardina taha hääletussedeli täitma, tuli hetk oodata.

Näis, et inimesed on tulnud hääletama kindla teadmisega, sest kabiinis läks kõigil ruttu. Minulgi oli valik varem tehtud, aga huvi pärast lasin siiski kandidaatide nimekirjad silme eest läbi.

Valimisjaoskonna number 7 esimees Marje Vaan ütles Pärnu Postimehele, et esimesed agarad kodanikud olid koolimaja ukse taha kogunenud juba kella kaheksaks.

Valimisjaoksonnad avati kõikjal kell 9, aga hommikuste tulijate väitel olid nemad meediast kuulnud, et jaoskonnad on lahti kaheksast.

Poole kahe ajal valimistepäevast vahekokkuvõtet tehes tõdes Vaan, et jaoskond on hommikust saadik rahvast täis ning pole ette tulnud hetke, mil ühtegi inimest valimas ei oleks.

Vaani jaoks on tänased riigikogu valimised juba mitmes kord valimisjaoskonnas töötada, ent nii huvitavaid kodanikke kui täna, ei ole ta oma sõnul siin varem näinud.

„Üks proua küsis pärast hääletamist, et kas me sõidutaksime ta nüüd siit jaoskonnast autoga koju. Ta oli siiralt imestunud, et kui ta on vaeva näinud ja kohale tulnud, siis miks teda pärast koju ei viida,“ meenutas Vaan.

Üks kodanik aga muretses, et ega valimisurni alla auku ole.

„Ta kartis, et kui tema paneb ülevalt pilust oma hääletussedeli sisse, siis äkki kukub see sedelikasti põhjast välja,“ rääkis Vaan.

Paljud valijad küsisid naljaga pooleks, et kas hääletama tulnud ikka apelsine ja mandariine saavad. Keegi kodanik meenutas, et teda on omal ajal valimistepäeval tasuta õluga kostitatud. Ühed valijad aga arutasid omavahel, et kunagi jagati rahvale valimiste puhul suhkrut ja jahu.

Vaani tähelepanekute põhjal pakub hääletamispäev eriti palju rõõmu vanemaealistele inimestele.

„Nad tulevad jaoskonda ja kohtavad siin tuttavaid, keda ei ole ammu näinud. Kõrvalt tundub, et viimati trehvasid nad neli aastat tagasi toimunud riigikogu valimiste ajal. Nüüd kohtuvad jälle, kallistavad ja ajavad juttu,“ kirjeldas Vaan.

Kõrvutades tänase päeva valimisaktiivsust varasemate valimistega leidis Vaan, et rahvas käib kodanikukohust täitmas märgatavalt rohkem. Aktiivsed valijad on tema hinnangul nii noored, keskealised kui eakad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles