Hispaania hävitajad lendavad pühapäeval üle Pärnu

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania õhuväelased Ämari lennubaasis. Foto on illustreeriv.
Hispaania õhuväelased Ämari lennubaasis. Foto on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kui ilm lubab teevad Ämaris baseeruvad Hispaania hävitajad eeloleval pühapäeval üle mitme Eesti linna madallennu. Pärnu linna kohal võib hävitajaid näha praeguste plaanide kohaselt kell 12.28.

Eesti vabariigi 97. aastapäeva tähistamiseks 24.  veebruaril planeeritud Hispaania hävitajate lend üle Eesti linnade jäi ilmastikuolude tõttu ära. Sünoptikute sõnul tõotab eelolev pühapäev head lennuilma.

Plaani kohaselt lendavad hävitajad üle Eesti linnade 1000 jala ehk veidi enam kui 300 meetri kõrgusel keskpäeva paiku. Ilmaolude tõttu võib mõni ülelend ära jääda ning ajakava võib muutuda, teatas kaitseväe peastaap.

Hispaania hävitajad tõusevad Ämari lennubaasist õhku kell 12, Haapsalus ollakse plaani järgi kell 12.05, Kärdlas kell 12.09, Kuressaares kell 12.17, Pärnus kell 12.28, Viljandis kell 12.34, Otepääl kell 12.40, Võrus kell 12.43, Põlvas kell 12.46, Tartud krll 12.50, Jõgeval kell 12.54, Jõhvis kell 13.02, Rakveres kell 13.09, Paides kell 13.15, Raplas kell 13.19 ja Tallinnas kell 13.27.

Hispaania hävitajad Eurofighter moodustavad praegu Ämari lennubaasis paikneva NATO õhuturbe üksuse. Hispaania õhuvägi võttis Balti riikide õhuturbe sakslastelt üle 1. jaanuaril. Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvavad lisaks Ämaris baseeruvatele Hispaania hävitajatele ka Šiauliais baseeruvad Itaalia hävitajad Eurofighter ning Poola hävitajad MiG-29 ning Poolas Malborki lennubaasis paiknevad Belgia hävitajad F-16.

Nii hispaanlaste kui ka itaallaste relvastuses olev Eurofighter Typhoon on üks maailma moodsamaid  lahingulennukeid. See on kahe mootoriga mitmefunktsiooniline hävitaja, mis tähendab, et võib täita hävitaja, ründelennuki, vaatlus- ja luurelennuki ülesandeid. Lennuki relvastusesse kuulub suur valik mitmesuguseid õhk-õhk ja õhk-maa relvi: suurtükk, reaktiivmürsud, juhitavad raketid, pommid ja muu. Praegu kuulub Briti, Saksa, Itaalia, Hispaania, Austria ja Saudi Araabia õhujõudude relvastusesse. Ka Omaan on lennukeid tellinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles