Kommentaar: Moldovas tegutsetakse, meie peale mõeldakse

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova tudengid pooldavad ühinemist Rumeeniaga.
Moldova tudengid pooldavad ühinemist Rumeeniaga. Foto: PP

Paar nädalat tagasi muretsesid Briti kaitse- ja välisminister teineteise järel Moldova saatuse pärast. Eelmine nädal andis muretsemisele jätku, sest Gagauusia ülema (tiitel ”baškan“) kandidaadiks seatud Irina Vlahi võttis vastu Venemaa Föderatsiooninõukogu esimees Valentina Matvijenko. 20. veebruaril oli teda võõrustanud riigiduuma esimees Sergei Narõškin. Nüüd pidi kogu Gagauusia olema täis riputatud daami pilte selle ja tolle Venemaa tähtsa tegelasega, all lubadus: ”Minuga muutub Gagauusia Moldova turu liidriks Venemaal.“

Igal juhul kõva sõnum Moldova lõunaosas asuvas autonoomses piirkonnas, mille 160 000 elanikust üle 80 protsendi on türklased, ülejäänud enamasti venelased, elanikke ühendavad vene õigeusk ja truudus Moskvale.

See on klassikaline Venemaa eesliin (rubež), mille asukate käitumismall kujunes Vene ja Ottomani impeeriumi mõõduvõtmise käigus – abi kohaliku, moldovlastest-rumeenlastest ümbruse vastu on ikka otsitud kaugelt, kas Istanbulist või Moskvast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles