Pärnu turul käärib – ja mitte kapsas

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turu juhtkonna selgitusel ei soovi nad muud kui seda, et turul oleks kord majas ning letid kaubast lookas.
Turu juhtkonna selgitusel ei soovi nad muud kui seda, et turul oleks kord majas ning letid kaubast lookas. Foto: Ants Liigus

Pärnu Vanal turul käärib. Ja mitte kapsas, vaid väidetavalt osa müüjate ja karmi käega korda nõudva juhataja suhted.

Nagu väitis üks toimetuse poole pöördunud anonüümsust palunud naine, käivat juhataja Sirli Kiri ringi, mõõdulint käes, ja tegevat noomitusi, kui keegi kas või sentimeetri jagu on söandanud oma kaupa laiemale laotada, kui tema renditud pind seda võimaldaks.

Samuti olevat keelatud kauba riputamine laua kõrvale või ette. Peaks keegi endale usaldatud müügilauda liigutama, süüdistatavat teda omavolis. Samuti kästavat müüjatel püsida leti taga, mitte seista selle kõrval või ees. “Ta lindistab vestlusi, pildistab ja nii edasi,” väitis naine, kes pidi küll tunnistama, et ega ta täpselt tea ka, sest ise turul ei käi. Seda kõike rääkinud talle vanaema, kes aastakümneid turul kaupa müünud.

Väited lindistamisest lükkas Kiri ümber, kinnitades, et seda nad ei tee. Küll olevat juhatusel õigus ja vajadus turuhoonet pildistada, et koguda pildimaterjali turu reklaamiks ja eemal viibiva omaniku turul toimuvaga kursis hoidmiseks.

Uued reeglid

Kiri möönis, et rentnikega on tulnud ette mõningaid konflikte. Peaasjalikult sellelt pinnalt, et müüjad ei pea kas kogemata või sihilikult kinni kauplemiseks renditud maa-ala piiridest ja laiutavad aladel, mille eest nad maksnud ei ole. Vastasseisu on olnud seetõttugi, et müüjad ei ilmu õigel ajal müüma või lahkuvad enne, kui turuhoone ametlikult suletakse. Seetõttu ootavad turule saabunud ostjaid tühjad letid.

Ent nüüd, kui inimesed on talvetardumusest ärganud ja liikuvamad, on Kiri arvates õige aeg panustada suurema tulu teenimisse ja parema teenuse pakkumisse, et kliente turule meelitada.

Kiri sõnul oodatakse kõigilt rentnikelt talvisest perioodist tungivamalt renditud kaubapindade avamist vastavalt turuhoone avatusele, rendipindade puhtust ja kauba viisakat väljapanekut.

Nii võetigi eelmisel nädalal turu infotahvlilt maha sisekorraeeskiri, et see ümber kirjutada. “Siiani iseenesestmõistetavad suulised reeglid saavad kirja pandud, täiendatakse ka rentnikele lepingutes ja müügipiletitel kehtestatud kokkuleppeid ning liiklus-parkimiskorraldust turu territooriumil,” vihjas Kiri planeeritavatele muudatustele.

Reegleid eirava rentniku korralekutsumiseks võib Kiri ütlust mööda suuliselt tähelepanu juhtida, raskemal juhul rakendada leppetrahvi või turul kauplemise keeldu.

Kord majas

Kiri selgitusel peab Pärnu Turg OÜ kohanema pidevalt muutuvas keskkonnas ja end muutma nagu teisedki ettevõtted. Seda eriti nüüd, kui konkurents klientide nimel on ettevõtete vahel tihenenud ja klientide ootused kasvanud.

Rentnike heaks, nagu Kiri välja tõi, on paigaldatud turuhoonele vahelagi ja tehtud ventilatsioonitööd, mis lahendasid aastaid turuhoone müügihalli probleemiks olnud kondensatsioonivee tilkumise ja talvise külmumise. Ent müügitingimusi paremaks muutes ootab turu juhatus müüjateltki senisest suuremat panustamist ja kõrgemat töökultuuri.

“Et kogu turgu muuta atraktiivseks nii kauplemispinna rentnikele kui ostjaskonnale,” põhjendas Kiri.

Millised iganes juhtkonna töövõtted ka poleks, on näha, et need on vilja kandnud. Ei ole traditsioonilisele turule iseloomulikku kergemeelset melu, näiteks üle turuhalli kostvaid ostma keelitavaid hõikeid.

Pole pappkaste, leti alla pudenenud puuvilju ega muud kergekaalulist segadust. Põrandad on puhtad, ruum soe ja valgustatud, kaup viisakalt lettidel.

Valitseb vaikne ja töine õhkkond nagu ontlikus ostukeskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles