Küsimus

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Millised õigused on uue töölepingu seaduse järgi naistel, kes jäävad töökohast ilma lapsehoolduspuhkuse ajal ettevõtte pankroti või likvideerimise korral? Mis siis saab, kui tööandja on FIE, kes lõpetab tegevuse füüsilisest isikust ettevõtjana?

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Kiiver: Tööandja võib töölepingu erakorraliselt üles öelda, kui töösuhte jätkamine kokkulepitud tingimustel muutub võimatuks töömahu vähenemise või töö ümberkorraldamise tõttu või muul töö lõppemise juhul (koondamine).

Koondamine on ka töölepingu erakorraline ülesütlemine

1) tööandja tegevuse lõppemisel;

2) tööandja pankroti väljakuulutamisel või pankrotimenetluse lõpetamisel, pankrotti välja kuulutamata raugemise tõttu.

Töölepingu ülesütlemisel koondamise tõttu, välja arvatud pankroti ja tegevuse lõppemise korral, on töölejäämise eelisõigus töötajate esindajal ja töötajal, kes kasvatab alla kolmeaastast last.

Töölepinguseaduse 92. paragrahvi kohaselt ei või tööandja töölepingut üles öelda põhjusel, et töötaja on rase või tal on õigus saada rasedus- ja sünnituspuhkust või töötaja täidab olulisi perekondlikke kohustusi (laste kasvatamine).

Kui tööandja ütleb töölepingu üles raseda või alla kolmeaastast last kasvatava isikuga, eeldab seadus, et seda on tehtud töölepingu ülesütlemise keeldu rikkudes. Sel juhul peab tööandja tõendama, et ülesütlemine on seaduslik.

Töölepinguseaduse 93. paragrahv tagab raseda ja väikelast kasvatava isiku kõrgema kaitse seeläbi, et tööandjal ei ole võimalik nende isikutega töölepingut üles öelda koondamise tõttu, välja arvatud, kui koondamiseks on tööandja tegevuse lõppemine või tööandja pankrot, mille käigus tööandja tegevus lõpetatakse. Kirjeldatud juhtudel ei jää alles ühtegi töökohta, millel töötaja saaks töötamist jätkata.

Tööandja võib koondada küll töölkäiva alla kolmeaastast last kasvatava inimese, kuid lapsehooldus- või lapsendajapuhkusel töötajat koondada ei tohi (välja arvatud tööandja tegevuse lõppemisel, tööandja pankroti väljakuulutamisel, kui tööandja tegevus lõpeb). Lapsehoolduspuhkust on vanemal õigus kasutada igal ajal ja kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni.

Seega saab koondada alla kolmeaastast last kasvatava ja lapsehoolduspuhkusel isiku ainult tööandja pankroti või tööandja tegevuse lõppemise korral. Sel juhul on töötajal õigus töölepingu ülesütlemisest etteteatamisele (olenevalt töösuhte kestusest 15-90 kuupäeva) ja hüvitisele (ühe kuu keskmine töötasu) vastavalt töölepingu seadusele.

FIEde puhul töölepinguseadus erisusi välja ei too.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles