Sa polegi ainus õnnetuke maamunal

Grete Naaber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Teismelise tütre ema Maria on pisut ehmunud: kevadine koolivaheaeg, mis mööda sai, tõi perre pingeolukorra, sõnavahetuse ja pisarad. Ta on kindel, et midagi niisugust võib korduda. Ta teab ka, et ühe pere suhtumine väärtustesse ei muuda laiemas perspektiivis midagi, parimal juhul oma kodus.

Maria ise on kasvanud peres, kus materiaalsel hiilgusel polnud nii hingekriipivat olemust kui praeguste noorte hulgas märgata. Maria vana ema armastas aiva toonitada: „Kõige kõrgemal kohal inimese elus olgu südamelähedane tegevus, mis seab eesmärgid, kuhu liikuda. Muud asjad on vaid lisandid, mis ei peaks eriti heidutama.“

Ehkki Maria on oma ema tarkust omakorda tütrele korranud, lõi nende kodus siiski ägedaid sädemeid teistmoodi maailm. Vanemad inimesed nimetavad seda tänapäeva maailmaks, kus olemuse määravaks aluseks ja lipulaevaks glamuur, edu, asisus. Ühesõnaga – ole ikka ja alati pildil, vahendeid valimata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles