Andres Laiapea: Tulevik nõuab radikaalseid reforme

, MTÜ Radikaaldemokraadid juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Laiapea.
Andres Laiapea. Foto: PP

Rahvastiku paiknemises toimuvate suurte muutuste tõttu seisab Eesti lähematel kümnenditel silmitsi vajadusega vaadata põhjalikult üle riigikogu valimiste süsteem. Kõige õigem oleks hoiduda koera saba jupikaupa raiumisest ehk minna kohe üle ühele üleriigilisele valimisringkonnale, mis ühendab Eesti ühtseks tervikuks.

Pärnumaa pääses küll sel korral napilt ringkonnas jagatavate mandaatide arvu vähendamisest, aga varem on see juba korra juhtunud ja statistikaameti rahvastikuprognoos tõotab sama tulevikuski, sest elu koondub Eestis järjest enam pealinna ja selle lähiümbrusse.

Eesti iseseisvuse taastamise järel toimunud esimestel riigikogu valimistel elas Tallinnas ning Harju- ja Raplamaal kokku 34,8 protsenti, tänavu 43,8 protsenti hääleõiguslikest kodanikest. Kahekümne aasta pärast peaks seal elama juba pool Eesti elanikest ja inimeste koondumine sellesse piirkonda ei lõpe. See tähendab, et suuri ümberkorraldusi ringkondades jagatavate mandaatide arvus tuleb teha nii või teisiti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles