Ruhnulased eelistavad Kuressaarele transpordiühendust Pärnuga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ringsu sadam Ruhnu saarel.
Ringsu sadam Ruhnu saarel. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

AS Regio poolt ruhnlaste ja suveruhnlaste seas tehtud küsitlusest selgub, et transpordiühenduse sihtpunktina eelistatakse Kuressaarele Pärnut, kirjutas Saaremaa ajaleht Meie Maa.

Ruhnu vallavanema Aare Sünteri sõnul on viimasel kahel aastal saatnud ühistranspordi korraldamist suured probleemid. Ruhnu laevaühenduse korraldamise ebaõnnestumine 2009. aasta navigatsioonihooajal mõjutas ruhnlasi aga väga suurel määral, sest nende üks oluline elatusallikas on turismiteenuse pakkumine. Sellest tulenevalt tellis Saare maavalitsus Regiolt uuringu Pärnu-Ruhnu-Roomassaare ühistranspordi vajaduse ja võimaluste hetkeseisust ning tulevikust.

Küsitlusest selgub, et 84 protsenti vastanutest soovib Ruhnult lahkuda eelkõige Pärnusse. Samal ajal on vajadus Kuressaare-suunalisele liiklusele, mida eelistab 16 protseti saarel viibinutest, enamasti suveruhnlased ja turistid, aga ka mõni püsielanik ning saarel töötav inimene. Ühendust Kuressaarega peab mingil määral vajalikuks 76 protsenti vastanutest. Kuressaaret peab täiesti ebavajalikuks neljandik vastanuist, kirjutab Meie Maa.

Küsitluse põhjal saab kindlalt väita, et olenemata sellest, et Ruhnu jaoks on maakonnakeskus Kuressaare, on Ruhnu peamiseks tõmbekeskuseks siiski Pärnu ning vaid üksikute eranditega eelistavad inimesed reisida just mandrile, mitte Saaremaale.

Vastanute suur soov Pärnusse sõita on arusaadav, sest 90 protsendil vastanutest on lõppsihtkoht kas Pärnu, Tallinn, Tartu või mõni muu koht Mandri-Eestis. Kuressaaret kasutavad Mandri-Eestist tulnud turistid Ruhnu jõudmiseks vähesel määral ning 90 protsenti turistidest tuleksid siiski läbi Pärnu, kirjutas Meie Maa.

Mandrile sõitmine Kuressaare kaudu on alati suur aja- ja rahakulu ning väga suur on oht mitte enne õhtut või isegi mitte enne järgmist päeva sihtkohta jõuda. Seepärast eelistavad inimesed Mandri-Eestisse liikuda Pärnu kaudu.

Aare Sünteri ütlust mööda ei näita uuringu tulemused, et Kuressaare peaks Ruhnuga ühendusest üldse välja jääma. "Kõige paremini toimis liiklus Ruhnu ja Kuressaare ning Ruhnu ja Pärnu vahel 2007. aastal, kui nädalas toimus kolm reisi Pärnusse ja kaks Kuressaarde," rääkis vallavanem, lisades, et selline toimiv süsteem kujunes välja eelnevate aastate jooksul tehtud töö käigus.

"See tuleks võtta uue liikluskorralduse aluseks. Peame minema 2007. aastal toiminud transpordiskeemi juurde tagasi," pakkus vallavanem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles