Juhtkiri: Vaktsineerimise toetuseks

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Terviseamet andis sel nädalal teada, et Eestis kasvas vaktsineerimisest keeldumiste arv eelmisel aastal 2013. aastaga võrreldes 0,2–0,3 protsenti. 2014. aastal vähenes varasema aastaga kõrvutades kaheaastaste laste kaitsesüstimine kõikide immuniseerimiskava vaktsiinidega, teatas amet. Tuues eraldi välja, et soovituslikus mahus (95 protsenti) jäi kaheaastasi lapsi vaktsineerimata Tallinnas, Harju-, Hiiu-, Valga-, Viljandi-, Võru- ja Pärnumaal.

Muutused pole praegu küll väga suured ja jäävad Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) soovitatavast allapoole paari protsendi võrra, kuid näitavad siiski tendentsi, et järjest enam leiavad kõlapinda ja järgimist seisukohad, et vaktsineerida pole vaja või – mis veel hullem –, et see on lapse tervisele kahjulik.

Terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar nimetas vaktsineerimise vähenemise ühe põhjusena Postimehele, et “on lapsevanemaid, kellel on aega uurida maailmas levinud vaktsiinivastaseid seisukohti ja võtta neid üle, omamata põhiteadmisi vaktsineerimise olulisuse ja kasulikkuse kohta. Seda peetakse sageli erilise põhjenduseta tõeks”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles