Pärnu annab pealinna tiitli üle Narvale

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvepealinna lipp.
Suvepealinna lipp. Foto: Ants Liigus

Täna langetatakse Pärnus suvepealinna lipp ning järgnevad kuud kannab sügispealinna tiitlit Narva.

Kolme suvekuusse mahtus sellel aastal mitmeid Pärnule olulisi sündmusi. Tänavune suvi kuulutati avatuks koos rekonstrueeritud Rannapargi avamisega. Väärikas park, mille ajalugu ulatub aastasse 1882, sai rekonstrueerimise käigus värske ilme ning oli linnaelanikele ja külalistele vaieldamatult selle suve meeldivaimaks ajaveetmise paigaks, teatas Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja Maria Murakas-Ollo.

Suvega koos, 21. juunil, avati Pärnu uus rulapark. Pärnu skate-pargis on viis aastat toimunud alternatiivse spordi festival "Kuldrula". Tänavu toimunud "Kuldrula" oli arvult juba kuues ning see toimus 14.-15. augustini juba uuenenud rulapargis.

Suve hakul avas Estonian Air koostöös sanatooriumiga Tervis taas hooajalised lennuliinid Pärnust Stockholmi. Otselennud Skandinaavia ühte olulisemasse transiitlennujaama pakuvad mugavaid lennuühendusi Euroopasse, Põhja-Ameerikasse ja Aasiasse nii ärireisijatele kui puhkajatele. Otselennud toimusid ka Soome eri piirkondadesse.

Juuni algul külastasid Pärnut ja Pärnumaad Eestis resideerivad suursaadikud. 25 riigi esindajad külastasid Pärnumaa kutsehariduskeskust ning AS Wendret. Tehti ringsõit maakonnas.

Jaanipäeval kell 21 viis sümboolne Ajajõgi Pärnu ametlikult 30. rahvusvahelistesse hansapäevadesse. Tegemist oli Pärnu selle aasta tippsündmusega, mis pakkus ohtralt emotsioone ja vaatemängu ning tõi neljaks päevaks linna ligikaudu 100 000 külalist.

Juuni lõpus külastasid Pärnut kauaaegse linnapea Oscar Alexander Brackmanni neljanda ja viienda põlve järeltulijad. Kolme päeva vältel tutvusid nad linnaga ja külastasid Brackmanni nimega seotud kohti.

Juuli algul avati Vallikääru pargiala rekonstrueerimistööde käigus vallikraavi paigaldatud Eesti kõrgeim purskkaev (16,5 meetrit), mis muutis piirkonna linnaelanike ja külaliste hulgas veelgi populaarsemaks puhkepaigaks.

26. augustil külastas Pärnut Helsingis resideeriv Horvaatia suursaadik T. E. Damir Kušen. Suursaadik kohtus Pärnu linnapea Toomas Kivimägiga ja külastas Tartu Ülikooli Pärnu kolledžit. Suursaadiku külaskäigu eesmärk oli tutvuda Pärnu ettevõtlusega, samuti meie haridussüsteemi ja Pärnu piirkonnaga tervikuna.

Septembri algul kuulutati Estonia kontserdisaalis pidulikult välja tänavuste ettevõtlusauhindade saajad. Auhinna Eksportöör 2010 võitjaks osutus Wendre AS. Turismi Uuendaja 2010 võitjaks valiti Maarja-Magdaleena Gild MTÜ.

10. septembri hommikupoolikul jõudsid Mai rannaniidule kauaoodatud Šoti mägiveised, kes pakuvad linnaelanikele emotsioone kuni esimese lume tulekuni. Sama päeva lõunatundidel läbis Pärnut ülemaailmne harmoonia jooks.

Sellesuvine kultuurisündmuste kalender oli mitmekesisem kui varasemad, pakkudes elamusi nii kunsti-, muusika- kui spordihuvilistele. Kolme kuu vältel toimus ühtekokku tuhatkond sündmust.

Rahvusvaheliste hansapäevade kultuuriprogrammi kõrval rikastasid suvist Pärnut VIII orelifestival, Eesti XI line-tantsufestival, Pärnu IX linnamaalijate sümpoosion, festival „Kummardus Valgrele“, David Oistrahhi festival, Neeme Järvi rahvusvaheline dirigentide meistrikursus ning Arbo Valdma klaverikool, Pärnu ooperipäevad ning Pärnu Ooperi suveaaria, "Raepromenaad", bluusipäevad, XXIV Pärnu filmifestival. Käsitööhuvilistele pakkusid tegevust Maarja-Magdaleena fildi õpitoad, IX Pärnu pitsifestival ja portselanipäevad.

Selle suve suurima spordielamuse pakkus vaieldamatult Pärnu spordihallis toimunud 2011. aasta Euroopa meistrivõistluste kvalifikatsioonimäng Eesti ja Hollandi võrkpallikoondiste vahel.

Oma ala tipud ja tervisesportlased tõi Pärnusse kümnendat korda toimunud Jüri Jaansoni kahe silla jooks. Vaatemängu pakkusid Pärnu Summer Cup 2010, Watergate'i regatt ning Blusail24.

Kultuurisuvele panid väärika punkti "Augustiunetus", Pärnu gildipäevad ning Eliisabeti kirikus valminud uue oreli pühitsemine.

Homme saadab Pärnu pealinna tiitli koos valitsemissauaga Eestimaa sügispealinna Narva.

Kalendri järgi algab sügis homme, 23. septembril kell 6.09.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles