Paavo Järvi võlub Saksamaa muusikasõpru

Aino Siebert
, Baltische Rundschau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Järvi ja Prantsuse pianist Hélène Grimaud.
Paavo Järvi ja Prantsuse pianist Hélène Grimaud. Foto: Aino Siebert

Tänavuselgi Beethoveni festivalil Bonnis seisis Paavo Järvi avakontserdil oma Saksa kammerfilharmoonia Bremeni orkestri ees ja sai Bonni ärahellitatud publiku tormiliste ovatsioonide ja braavo-hüüete osaliseks.

Põhja-Reini-Vestfaali liidumaa peaminister Hannelore Kraft tuli kontserdijärgsel vastuvõtul maestrot eraldi tänama.

Esimesel õhtul sai kuulata nii Robert Schumanni (1810-1856) “Manfred, uvertüüri” kui „Reini sümfooniat“. Tolle Saksa helilooja sünnist möödus tänavu 200 aastat. Peale selle tuli esitusele Ludwig van Beethoveni (1770-1827) kontsert klaverile ja orkestrile nr 5 es-duur oopus 73 (“The Emperor”), kus solistina esines üks maailma paremaid pianiste Hélène Grimaud.

Prantslanna harmoneerus suurepäraselt eestlasest dirigendi ja tema muusikakollektiiviga, selgelt oli tunda nende omavahelist sidet.

Järgmise päeva kontserdil sai kuulata jällegi vaheldumisi nii Beethovenit kui Schumanni. Kontserdi tšellole ja orkestrile a-moll oopus 129 keskpunktis oli nüüd üks tänapäeva paremaid soliste - tšellist Sol Gabetta Argentinast.

Professor Lothar Prox andis muusikaõhtul Bremeni orkestrile üle Saksamaa muusikakriitikute peaauhinna. Kollektiivi juhatuse esimees Jürgen Winkler märkis oma tänukõnes: „Paavo Järvi tuli meie juurde 15 aastat tagasi. Ta vallutas meid oma intelligentsuse ja südamlikkusega. Dirigent aitas meil leida oma tee, mis viis avatusse.“

Paavo Järvi pole ainult muusikasõprade, vaid oma orkestrantidegi seas armastatud ja austatud. Bremeni Saksa kammerfilharmooniaga on ta lindistanud kõik Beethoveni sümfooniad ja alustanud nüüd Schumanni teoste plaadistamisega. Beethoveni projekt on saadaval DVDna.

Beethoven on teatavasti sündinud Bonnis. Festival on pühendunud nii linna suure poja teoste tutvustamisele kui noorte muusikute toetamisele. Järvigi teeb noortega palju tööd.

Beethoveni festival Bonnis kestab 10. septembrist 9. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles