Ponide surma põhjus jätkuvalt ebaselge

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa Raja talu ponidest tervenes väidetavast leptospiroosist ilma ravita paari päevaga.
Osa Raja talu ponidest tervenes väidetavast leptospiroosist ilma ravita paari päevaga. Foto: Ants Liigus

Saarde valla Raja talu peremees Andrus Teemant ei ole kategooriliselt nõus väitega, nagu oleks kuue poni surm ülemöödunud nädalal tingitud kaunis tavalisest nakkushaigusest leptospiroosist.

„See asi ei ole päris nii,” nentis Raja talu peremees, kes seostab loomade lõppemist eelkõige marutaudivaktsiiniga, mida selles piirkonnas 16. septembril lennukilt külvati. „See on veterinaarameti versioon ja väga sobiv põhjus rahvale ütelda, et näete, me leidsime, mis loomadel viga oli.”

Esimest korda tuli veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel sellise seisukohaga avalikkuse ette 27. septembri „Terevisioonis”, hiljem on peadirektor analoogse arvamuse välja ütelnud nii Maalehes kui teisteski väljaannetes.

„Lahangu tulemused näitavad, et loomade surma põhjustas mitte just liiga tavatu nakkushaigus – leptospiroos,” ütles Pärtel Õhtulehele.

Teemanti pani imestama, et kui lahangul leiti korjustest leptospiroosi tekitavate bakterite vastaseid antikehi, tehti kiiresti järeldus: ahaa – leptospiroos.

Raja talu peremehe hämmastust on toetanud seegi, et pakutud versiooniga ei soostu hulk loomaarste, kellega ta on sel teemal konsulteerinud.

„Mitte keegi ei tea nimetada maailmast ainsatki juhtumit, kus leptospiroos oleks niimoodi karjale mõjunud,” laiutas Teemant käsi. „Kui see aga on tõesti nii, peab haigus kuuluma ohtlike taudide hulka.”

Kõike eelöeldut silmas pidades oli Raja talu peremees kindlalt seda meelt, et 16. septembril hakatuse saanud kurvale loole on punkti panna vara.

„Väide, et karjas on leptospiroos, ei võta vajadust otsida loomade surma tegelikku põhjust,” tõdes Teemant. „Leptospiroos ei ole selline haigus, mis osa loomakarjast nii äkki jala pealt maha võtab, ja et teine osa loomadest leptospiroosist ravita mõne päeva jooksul terveks saab, ei ole samuti loogiline.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles