Uus liik matkarajal – harilik prügikuhi

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu rannaniidu matkaraja infovoldikust võib järgmisel hetkel rajaäärne prügi saada.
Pärnu rannaniidu matkaraja infovoldikust võib järgmisel hetkel rajaäärne prügi saada. Foto: Ants Liigus

Pärnu rannaniidu matkaraja avamisel raja kõrval lõukas toimetavaid eluvorme tutvustanud keskkonnaameti loodushariduse spetsialist jättis nimetamata rea tegelasi, kel kombeks levida kõikjal, kuhu inimese jalg astub ja käsi sirutub.

Võimalik, et need jäid vähe hiljaks ja polnud raja avamiseks veel kohale ilmunud, aga nüüd on nad igatahes platsis. Näiteks on end vaatetorni alla konnakrooksu kuulama sättinud meie kliimavööndis väga levinud isend – harilik õllepudel (ampulla cervesia). Veidi eemal mõnuleb päikese käes tema lähedane sugulane, veel kevadiselt kahvatu siidripudel (ampulla sicera). Nende vahel on vettimisega ametis sigaretipakk (theca tabacinus).

Haruldasematest isenditest võib näha noka vette kastnud ruudulist mütsi (capellus). Lihtsamatest, ent seetõttu kiiremini levivatest vormidest jääb vaatlejale siin-seal matkaraja kõrval silma hõimkonda paberpraht (charta scrutum) kuuluvate isendite populatsiooni plahvatusliku pealetung. Iseäranis jõulise läbimurde infobülletäänide kastist otse looduse rüppe on teinud Pärnu rannaniite ja linnalehmasid tutvustav kaunis värvikirev infovoldik, milliseid võib raja kõrval laperdamas näha kümnete kaupa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles