Probleeme tuleb lahendada Aafrikas ja Aasias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikepaat.
Põgenikepaat. Foto: Pärnu Postimees

Eelmisel sajandil pärast revolutsioonilisi sündmusi Venemaal jõudis Eestisse palju kunagisi valgekaartlasi, kes jäid siia elama, abiellusid kohalike eestlastega. Minu kooliajal oli vene nimega õpilasi, kes vene keelt ei osanud. Tollal polnud televisiooni ega venekeelset raadiot.

Meie pidasime neid imeliku nimega eestlasteks. Nad olid ju eestikeelsed ja arvasime, et eestimeelsed. Kui Nõukogude Liit kehtestas meil oma riigikorra ja siia tulid punased venelased, avastasid valgekaartlaste lapsed, et need on ikka omad, neile sobiva temperamendiga ja hoopis lähedasemad kui kuivapoolsed eestlased. Kui valgekaartlastest isadele punane riigikord ei sobinud, siis tütred abiellusid siiski oma rahvuskaaslastega. Ja nende lastest said nõukogudemeelsed kodanikud.

Eestlased muutuvad võõrastes tingimustes kergemini teistsuguseks ja see tundub neile võib-olla huvitav, aga paljude muude rahvaste esindajad on oma traditsioonides rohkem kinni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles