Vallavanem Tölpi tool kõigub

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahkuranna vallavanema Karel Tölpi arvates on umbusaldajate põhjendused otsitud.
Tahkuranna vallavanema Karel Tölpi arvates on umbusaldajate põhjendused otsitud. Foto: Urmas Luik

Viis Tahkuranna volinikku esitasid läinud neljapäeval vallavanemale Karel Tölpile umbusaldusavalduse.

Umbusalduse algatajaks oli valimisliit Tahkuranna, mida veab eest Eeri Tammik.

Alla kirjutasid veel samast valimisliidust Toomas Kersalu, Tiia Kalnin ja Peeter Henning ning valimisliidust 11 Sirje Jõgiste.

Eeri Tammik ei varjanud, et juba mullu sügisestel kohalikel valimistel oli tema valimisliit seda meelt, et vallavanem tuleks välja vahetada. Seega on tegemist valimislubaduse täitmisega.

Tammik oli Tahkuranna vallavanem sama valimisliidu Koostöö heakskiidul, mis valis pärast Tammiku omal initsiatiivil ameti mahapanemist mõne aasta eest konkursiga sellele kohale Tölpi.

Nüüd Pärnumaa omavalitsuste liitu juhtiv Tammik enam siiski vallavanemaks tagasi ei ihka, vaid peab õigemaks valida uus vallavanem välja konkursiga, nagu valiti Tölpki

Umbusaldusavaldusele alla kirjutanud volinikud peavad Tölpi süüks seda, et ta ei suutnud nende väitel poole aasta jooksul lahendada Uulu koolis väidetava eksamipettusega tekkinud probleeme ning lasi minna teema nii kaugele, et sekkus meedia, mis kahjustas kooli ja valla mainet.

Samuti heidavad umbusaldajad ette, et vallavanem esitab tihti volikogule menetlemiseks sisuliselt, juriidiliselt ja grammatiliselt ebakorrektseid eelnõusid ning ta on näidanud üles otsustusvõimetust valla igapäevasel juhtimisel.

Veel märgitakse avaldusel, et vallavanem pole suutnud korraldada valla äriühingu OÜ Vesoka tegevuse kontrolli, ei ole tundnud huvi valla määratud nõukogu tegevuse üle ja esitas volikogule kinnitamiseks valla 2009. aasta konsolideeritud aastaaruande puudulikult OÜ Vesoka osas.

Tammik nentis, et Uulu koolis toimunu tulnuks ära lahendada kiiremini ja sellesse tulnuks kaasa tõmmata vähem inimesi, mitte kogu kooli. OÜ Vesoka osas märkis Tammik, et äriühingu nõukogu polnud käinud enne aastaaruande esitamist nõuetekohaselt koos.

“Vallavanem küll ise nõukokku ei kuulu, aga vallavanem vastutab töö korraldamise eest,” lisas Tammik.

“Ma tean sellest, kuid ei ole ise seda paberit veel näinud, kuna see läks volikogu esimehe kätte,” nentis Tölp eile umbusaldusavalduse kohta.

Tölpi arvates on umbusaldusavaldusel ära toodud põhjendused otsitud, kuna osa neist on üksikute inimeste subjektiivne hinnang tema tööle ning ära on toodud ammu toimunud sündmused. Seetõttu arvab Tölp, et umbusaldamise tegelikud põhjused on mujal.

Tölp nentis, et Uulu kooli uus direktor on juba mitmendat kuud tööl ja kõik temaga rahul.

“Vesoka osas oli küsimus selles, et valla korraldused olid tehtud, kuid Vesoka juhataja oli jätnud äriregistris nõukogu liikmete nimed vahetamata. Kõik teadsid, et see nii on, ja keegi sellest probleemi ei tekitanud, valla majandusaasta aruanne kinnitati juba mai või juuni volikogus. See on tõesti ääretult kummaline, et see asi niimoodi oli, ja see ei olnud tegelikult minu ajast, vaid juba eelmise vallavanema ajast. Tänaseks on paberid korras ja Vesoka tööd see ei häirinud,” väitis Tölp.

Tahkuranna vallavolikogus on volinikke üldse kokku viiest nimekirjast. Volikogu esimehe Kalmer Metsaoru valimisliidust Koostöö on peale tema veel neli liiget. Valimisliidust Külatee on kaks, Keskerakonna nimekirjast üks volinik.

Selleks, et umbusaldus läbi läheks, peaksid nende seast käe tõstma veel kaks inimest.

Paljugi oleneb siin sellest, millise seisukoha võtab mullusügiseste valimiste järel Koostööga suusõnaliselt käed löönud, kuid tänavu kevadel Uulu eksamipettuse skandaali tõttu volikogu aseesimehe kohast ilma jäänud ja võimuliidust välja astunud Külatee.

Ardo Vakk Külateest möönis, et pole jõudnud valimisliiduga oma seisukohti veel läbi arutada ning see seisab lähiajal ees. Seega pole ka seisukohta umbusaldamise suhtes.

“Tahaks kuulata ka kõik teised pooled ära, enne ei taha midagi otsustada. Meil on kindlasti omad tingimused, nii nagu see ikka käib,” lausus Vakk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles