Mängud Moldovaga ja Moldovas

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova kõigub endiselt lääne ja ida vahel.
Moldova kõigub endiselt lääne ja ida vahel. Foto: Reuters

Molotovi-Ribbentropi pakt tegi meie otseseks saatusekaaslaseks Moldova, sest meil tuli ”astuda“ Nõukogude Liitu ühel ja samal päeval. Pole juhus, et sealgi tegi veerand sajandit tagasi ilma kohalik Rahvarinne. 30. mail 1990 julges toonane Moldova valitsus tunnustada oma iseseisvuse välja kuulutanud Leedut, ent Vytautas Landsbergise katsed Balti riikide ja Moldova koostööks ei kandnud vilja.

Läks nii, et Eesti välispoliitika seisis tulevaste idapartnerluse riikide suhtes aastakümneid seljaga, ehkki nad ootasid meilt praktilist abi ja nõu.

Järgnenus on lihtne süüdistada rahvaid endid, ent Euroopa Liidu soovimatus kohelda neid normaalselt ja Moskvast sõltuvusse jätmine lõi ikka ja jälle läbi. Toimuvat varjati uhkete poosidega: Brüssel saatis Ukrainasse ridamisi 32 delegatsiooni jälgima kohtuprotsesse selge korruptandi Julia Tõmošenko üle ja sidus kogu oma suhtlemise Ukrainaga sellega. Kuni 2013 väisas Kiievit Eesti peaminister Andrus Ansip ja ütles, et ei saa suhtlemist suurriigiga taandada ühe daami isikule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles