Minister tutvus Pärnu plaanidega

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Laine Jänes ja muuseumi juhataja Aldur Vunk Pärnu uue muuseumi ehitusel.
Kultuuriminister Laine Jänes ja muuseumi juhataja Aldur Vunk Pärnu uue muuseumi ehitusel. Foto: Urmas Luik

Pärnu olulisemate kultuuri- ja spordiinvesteeringutega tutvunud kultuuriminister Laine Jänes leidis, et linn võib tulevikku optimistlikult vaadata.

Esmalt vaatas minister Ülejõel asuvat sõudebaasi, mis on sõudeklubi Pärnu käsutuses. Linnapea Toomas Kivimägi sõnutsi võiks baasi kordategemise jagada kolmeks etapiks, millest kaks esimest puudutavad ühe maja kordategemist ja kolmas teise maja uuestiehitamist.

Linn küsib saastekvootide raha

Jänes toetas linna plaani esmalt pesemisruumid ajakohastada, kasutades selleks 300 000 krooni linna rahakotist ja küsides 500 000 krooni hasartmängumaksust.

Teise etapina tahaks Pärnu kasutada 1,5 miljoni eest süsihappegaasi saastekvoote, et üks sõudebaasi maja senisest energiasäästlikumaks muuta. Esimese ministeeriumina andis kultuuriministeerium sellisest võimalusest teada, raha saamine sõltub kvoodi ostjast.

Kolmas etapp oleks ühe sõudebaasi maja uuestiehitamine, mis ei juhtu enne 2014. aastat. Siis algab Euroopa Liidu uus rahastamisperiood.

Minister käis ka teisel pool jõge asuvas Kalevi sõudebaasis ja talle tutvustati Jaansoni raja lõpuniehitamise kava. Viimasena mainitu tarvis tahab linn 15. novembriks Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele taotluse esitada, et linnaliste piirkondade arendamise meetmest 700 000 krooni saada.

“Usun, et 2011. aastal tuleb otsus ja ehitamiseks läheb 2012. või 2013. aastal,” ütles Kivimägi.

Kultuuriminister Jänese kohtumisel linnapea Kivimägi ja abilinnapea Jane Metsaga oli juttu suhete uuendamisest Pärnu sõpruslinna Sotšiga. Kivimägi pakkus välja mõtte saata Pärnust olümpiaobjektidele tööd tegema Eesti Üliõpilaste Ehitusmaleva (EÜE) rühm ning arendada Pärnu ja Sotši turismieriala tudengite koostööd.

Jänes kiitis omavalitsuse initsiatiivi ja kõneles, et riik on huvitatud Tammsaare muuseumi renoveerimisest, mis 2014. aasta taliolümpia ajal võiks saada Eesti sportlaste keskuseks.

Kohtumisel Endla teatri direktori Ain Roostiga räägiti, kuidas raskel ajal toime tulla. Minister avaldas tunnustust teatri juhtidele ja näitlejatele, et nad on suutnud leida uusi lahendusi, kasutades näiteks kunstioksjoni raha galerii valvesüsteemide väljaehitamiseks.

Rohkem arukaid otsuseid

Viimasena käis Jänes Pärnu uue muuseumi ehitusel, mis algse kava järgi pidi valmima 2012. aasta 24. veebruariks. Uute arheoloogiliste leidude tõttu võib valmimisaeg küll nihkuda, see-eest on tulemus üks Eesti parimaid.

Jänes meenutas, kuidas Pärnusse kontserdimaja ehitamine siinset kultuurielu märgatavalt muutis, ja avaldas lootust, et kohapeal suudetakse teha arukaid otsuseid. Nii näiteks on Kalevi staadioni kordategemiseks ministeeriumil juba hulk aega väike seemneraha olemas, kuid seda pole suudetud realiseerida.

Kivimägi väitel on Pärnu kultuuri- ja spordiinvesteeringute prioriteedid Kalevi staadion ja spordiklubi Pärnu sõudebaas. Ka uue kunsti muuseum, milleks Port Arturi juures maa-ala reserveeritakse.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles