Pärnumaa mõisas tulid ilmsiks uhked seinamaalingud

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saalis ilmestavad seinu peened stukk-kaunistused.
Saalis ilmestavad seinu peened stukk-kaunistused. Foto: Urmas Luik

Pärnumaal Voltveti mõisas tulid siseviimistluse uuringute käigus ilmsiks arvatavalt Eesti mõisakultuuri ühed lopsakamad seinamaalingud, uuringute põhjal valmib novembri lõpuks restaureerimiskava.

Seda, et häärberi balli- ja peeglisaali seintele aegade jooksul kantud värvikihid enda all maalinguid peidavad, teadsid nii majas tegutseva Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskuse rahvas kui uurimistöid juhtinud restaureerimise õppejõud - osa kunstmaalritööst oli avatud ja dokumenteeritud juba paarkümmend aastat tagasi. Paraku algasid tööd suure pettumusega, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"1980ndate lõpus olid seal avatud saali siseseinal suured maalingud, mida olla kavatsetud hakata restaureerima. Aga kui nüüd neid oletatavaid avastusi taasavastama mindi, tuli välja, et värvikihi alt vaatas vastu vaid puhas korralik krohvikiht, millelt oli kõik maalitu kõrvaldatud," rääkis Voltveti koolituskeskuse juhataja Piret Koorep.

Justkui kompensatsiooniks pakkus õppejõudude käe all Voltvetis toimetanud restaureerimisala tudengite edasine kraapimistöö aga vaid meeldivaid üllatusi. Värvikihtide alt tuli välja Eesti kontekstis harukordselt palju ja kohati hämmastavalt heas seisukorras lopsakaid ja värvikaid maalinguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles