Õhuväelased harjutavad Pärnus merepäästet

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merepäästeõppusel "uputatakse" lendurid kokpiti sarnases puuris.
Merepäästeõppusel "uputatakse" lendurid kokpiti sarnases puuris. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Eesti, Läti ja Leedu õhuväelased osalevad tänasest kuni neljapäevani Pärnu lahel rahvusvahelisel merepäästeõppusel Baltic Bikini 2015.

Kaitseväe peastaabi teatel mängivad õhuväelased õppuse käigus läbi lennuõnnetused mere kohal ja osalejate ülesanne on ellujäämisvõimekust testida ja harjutada. 

Lendurid “uputatakse” kokpitilaadses puuris merre ja nad peavad vee all ennast sellest vabastama ja pinnale tõusma. Õhuväelased harjutavad samuti hingamisaparaadi,  päästevesti ja -parve kasutamist. Õppuse ajal tehakse harjutusi nii päeval kui öösel. 

Lennubaasi ülema asetäitja Ivar Värgi sõnutsi on sellised iga-aastased päästeharjutused vältimatud lendurikvalifikatsiooni säilitamiseks. 

“Õppuste seeria Baltic Bikini sai alguse 2004. aastal tänu Taani kuningliku õhuväe abile. Kuid juba aastaid tehakse seda õppust ilma välisabita. Eesti, Läti ja Leedu õhuväes piisab selleks kvalifitseeritud päästespetsialiste ja -instruktoreid,” ütles Värk.

Baltic Bikini on Eesti, Läti ja Leedu ühine iga-aastane õhuväe merepäästeõppuste seeria. Eelmise aasta merepäästeõppus toimus Lätis Liepaja lähistel ja järgmise aasta õppuse korraldab Leedu õhuvägi. 

Eesti, Läti ja Leedu õhuväelaste kõrval osaleb tänavusel õppusel Rootsi õhuväe vaatleja. Õppust toetavad Eesti mereväe laev Tasuja, Läti õhuväe kopter Mi-17 ja Eesti politsei- ja päästeameti kopter AW-139 ning Pärnu lahe merepäästeseltsi liikmed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles