Nobeli kirjanduspreemia üllatas

, Stockholm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Tänavuse Nobeli kirjanduspreemia omistamine Peruust pärit Mario Vargas Llosale (pildil) polnud pelgalt tunnustus ühe kirjaniku loomingule, vaid ka tähelepanuavaldus poliitiliselt angažeeritud Ladina-Ameerika kultuuritegelasele, kirjutasid Rootsi suuremad päevalehed.

Vargas Llosa loomingu suuruse määrab tema viis ühendada omavahel mõistus ja fantaasia. See muudab ta väga andekaks jutustajaks ja mitut tema raamatut on loetud lausa meistriteoseks.

Rootsi akadeemia on teinud hea valiku. Oli juba aeg, et Lõuna-Ameerika saaks veel ühe Nobeli kirjanduslaureaadi. 1990. aastal pälvis kirjanduspreemia Octavio Paz, Rootsi akadeemial oligi nüüd aeg Euroopast kaugemale vaadata.

Vargas Llosa on kirglik, poliitiline ja võitlushimuline. Ta pole ainult suur kirjanik, vaid isiksus. 1990. aastate algul oli Llosa poliitiliselt angaþeeritud ja osales presidendivalimistel. Ta kaotas Alberto Fujimorile. See oli suur isiklik pettumus, eriti pärast seda, kui leidsid kinnitust kuuldused Fujimori seotusest korruptsiooniga.

Presidendivalimiste ajast pärineb Vargas Llosa neoliberaalne poliitiline tegevus, mis temast on teinud Ladina-Ameerikas vaieldava isiksuse, kuna enamik sealsetest tuntud kirjanikest on vasakpoolsete sümpaatiatega.

Vargas Llosat loetakse privilegeeritud, üldsegi mitte rahvapäraseks kirjanikuks. Euroopas vaadeldakse teda ainult kirjanikuna. Oma poliitilise tegevuse algul oli ta tunduvalt radikaalsem, nooruses sümpatiseeris talle trotskism, samuti marksism. Toetas Fidel Castrot, kui see sai Kuubal võimule, kuid 1960. aastatel katkestas suhted sõber Fideliga. Vargas Llosat hakati nimetama reeturiks ja rahvavaenlaseks ning pidama Luure Keskagentuuri agendiks.

Vargas Llosa tõlk Jens Nordenhök, kes oli vasakpoolsete vaadetega, lõpetas kirjanikuga suhtlemise. Praegu tõlgib vastse nobelisti loomingut rootsi keelde Peter Landelius, kes elab Tðiilis Santiagos.

Nüüd on Vargas Llosa vaated muutunud konservatiivsemaks ja ta pooldab turumajandust. Ta on kosmopoliit, kes on pidevas liikumises. Praegu elab Vargas Llosa New Yorgis ja peab loenguid Princetoni ülikoolis USAs.

Ülikooli kodulehel viitab Vargas Llosa kirjandusele, öeldes: ”Hea kirjandus ei ole ainult ajaviide – see on fantastiline ajaviide –, see on see, mis avab meie silmad, et aru saada maailmast, kus elame.”

Detsembris ootab Mario Vargas Llosat sõit Stockholmi, kus ta võtab vastu Nobeli kirjanduspreemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles