Moskvas ilmuvad salapärased raamatud

Edward Lucas
, Briti ajakirja The Economist ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti esimese e-residendi Edward Lucase nimi on Moskvas raamatutel, mida ta pole kirjutanud.
Eesti esimese e-residendi Edward Lucase nimi on Moskvas raamatutel, mida ta pole kirjutanud. Foto: Liis Treimann / Postimees

Kirjanikule annab uus võõrkeelne väljaanne tavaliselt põhjust rõõmustada. Praegusel juhul on Moskva kirjastuse Algoritm minu nime all avaldatud kaks raamatut tekitanud minus segu hämmingust ja masendusest. Raamatud kannavad pealkirja ”How the West lost to Putin“ (”Kuidas Lääs kaotas Putinile“) ja ”With Putin or without him: what awaits Russia in the next 10 years“ (”Koos Putini või temata: mis ootab Venemaad järgmisel kümnel aastal“). Mul ei olnud kummastki vähimatki aimu. Sama käib minu agentide Rogers Coleridge and White kohta, kes on tegelnud minu eelmiste raamatute enam kui 30 võõrkeelse väljaandega.

Intellektuaalne piraatlus

Ma ei ole ainus ootamatu ja soovimatu komplimendi saaja. Ka minu kolleegi Luke Hardingi, ajalehe The Guardian endise Moskva korrespondendi, ja minu sõbra Don Jenseni (külma sõja veteran ja kommentaator) nime all on nende teadmata raamatuid ilmunud. Veel kaalukama näitena on avaldatud raamat Henry Kissingeri nimel. Raske on leida õigustust millelegi, mis näib intellektuaalse piraatlusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles