Tahkuranna vallavanem elas umbusalduse üle

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vallavanem Karel Tölp jäi pärast luhtunud umbusaldamist edasi ametisse.
Vallavanem Karel Tölp jäi pärast luhtunud umbusaldamist edasi ametisse. Foto: Urmas Luik

Tahkuranna vallavanema Karel Tölbi umbusaldamine kukkus üleeile õhtul vallavolikogus läbi, sest poolt hääletasid vaid umbusaldamise algatanud valimisliitude Tahkuranna ja 11 liikmed.

Valimisliit Koostöö toetas juba eelmisel valimisperioodil enda võimulolekul vallavanemaks valitud Tölbi jätkamist ja nendega ühel meelel oli Keskerakonna nimekirja ainus esindaja volikogus Argo Mengel.

Valimisliidu Külatee kaks liiget, kellest umbusaldushääletuse tulemus kõige rohkem olenes, jäid vallavanemale esitatud süüdistuste suhtes erapooletuks.

“See ei ole mingi probleem ega eesmärk omaette. Kui me korra avaldame umbusaldust ja see läbi ei lähe, siis on näha volikogu meelsus, et pooldatakse praegust vallavanemat, ja volikogu tahet peab austama,” kinnitas valimisliidu Tahkuranna liige Eeri Tammik.

Valimisliidu Koostöö esindaja ja volikogu esimees Kalmer Metsaoru nentis, et katse vallavanemat umbusaldada tuli talle nagu Tölbilegi ootamatult, sest erilist põhjust tema arvates selleks polnud.

“Need olid otsitud põhjused,” lausus Metsaoru. “Aga eks see ole normaalne käitumine ju, et ühed on rahul ja teised ei ole. See on eluaeg niiviisi olnud. Kuna seis volikogus on selline, et ei ole kindlat koalitsiooni ega häältehulka, on see selles mõttes isegi tänu aruteludele huvitav ja kasulik. Kui väga kõva võim käes on, tulevad otsused liiga lihtsalt ega pruugi õiged olla.”

Tölp nentis, et viimaste valimiste käigus sai Tahkuranna vallavolikokku 13 inimest viiest nimekirjast. See tähendab, et enamuseks on vaja kokku saada kahe või kolme nimekirja esindajate hääled.

Üle paari tuhande elanikuga valla volikogu killustatuse põhjusi tuleb Tölbi arvates otsida ajaloost, sest kahe nimekirja eesotsas on kunagised vallavanemad. Ta nentis, et killustatus toob rohkem vaidlusi, mis teisalt tagab suurema demokraatia.

“Kui vallavanem vahetubki sel valimisperioodil kolme aasta jooksul, siis ebastabiilsus kogu selles asjas jätkub ju samamoodi: inimesed ei vahetu volikogus,” märkis Tölp.

Umbusaldajad heitsid Tölbile ette kevadtalvist segadust Uulu koolis seoses väidetava eksamipettusega, ebakorrektsete eelnõude esitamist volikogule, otsustusvõimetust valla igapäevasel juhtimisel ja suutmatust kontrollida valla äriühingu OÜ Vesoka tegevust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles