Konarlik tee NATO Varssavi tippkohtumiseni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters

Järgmise aasta NATO tippkohtumine Varssavis peab andma uued vastused tuttavatele küsimustele. Nagu külma sõja ajal, seisab allianss taas silmitsi raskusega kaitsta eesliiniriike vastase vastu, kel on tugevamad konventsionaalsed väed ja tugevamad närvid.

Sõjaväe žargoonis on Venemaal “eskalatsiooniredelil ülekaal” – Vladimir Putin, riigi ainus otsustaja, võib soovi korral kiiresti panuseid tõsta. NATO, mis langetab otsuseid kõigi 28 demokraatliku valitsuse nõusolekul, võib reageerida liiga hilja.

NATO liigub juba õiges suunas. Alliansi hävitajad Balti õhuturbemissioonil teevad sageli lahinglende Vene sõjalennukite eemale peletamiseks NATO õhuruumist. Meil on paremad kaitseplaanid regioonis asuvate liitlaste tugevdamiseks kriisi korral. Harjutame neid ja teisi võimalikke stsenaariume seninägematu mastaabi ja sagedusega. NATO kiirreageerimisjõud ja Suurbritannia juhitavad ühendekspeditsiooniväed on märk sellest, et allianss panustab oma peamisse funktsiooni, territoriaalkaitsesse, tegelikke ressursse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles