Koržets meelitas kalasõpru

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladislav Koržets proovis laupäeval Pärnu Vanal turul kalasõpradele suupäraseid roogi pakkudes ka ise maitset.
Vladislav Koržets proovis laupäeval Pärnu Vanal turul kalasõpradele suupäraseid roogi pakkudes ka ise maitset. Foto: Ants Liigus

„Kuidas teha praetud lesta?“ nõuab Pärnu mees ja vaatab Vladislav Koržetsile laupäeval Pärnu Vanal turul suurte silmadega otsa. Sellele ja muudele küsimustele vastab tuntud loodusemees rõõmuga ja vaaritab veel mitmel rindel süüagi.

„Eks ta siin s…st valmista,“ märgib teine uudistaja, esimesest ilmselgelt tunduvalt teadvam mees kõrval seisvale tuttavale. „No vaata, mis kala ta suppi paneb: kiisk, haug, koha.“

Koržets teatab veidi hiljem uudistavale rahvahulgale, et supp on tal tõesti eriline: sellist viie kala – lõhe, haugi, kiisa, angerja ja koha seljankat forellileemega ei olegi enne maailmas tehtud.

Võta nüüd kinni, igatahes hiilib rahvas, peamiselt küll vanemaealised, supipotile ligemale ja proovib kümme krooni maksvat haruldast sööki. Varem targutanud meest ei ole aga enam kusagil näha.

Laupäeval Pärnu Vanal turul OÜ Kalamajaka korraldatud kalapäev toob kokku oma paarsada pärnakat, kes on nõus kirja- ja loodusemehe Vladislav Koržetsi hõrgutisi maitsma.

Ahjus suitsevad kalad, supis podiseb seljanka ja algatuseks pakub Koržets jaapanipärast wasabi’ga lõhesuupistet. Nagu restoranis. „Siin tehakse ainult väga häid asju,“ teab üks mammi tuttavale seletades ja pistab lõheampsu suhu. „Muidu pole viga, ainult vähe soolane,“ lausub teine naine niisama asjatundlikult.

Rahvas tungleb Koržetsi ümber, nagu säästuaeg oleks tagasi, seetõttu palub kokavormis loodusemees, et need, kel miski peos, edasi astuksid.

Supijagamise ajal söandab rahva sekka murda Pärnu Postimehe fotograaf, võtmaks Koržetsist ilukaadreid, kui keegi naisjärjekorraline lajatab fotomehele nõnda, et kallis kaamera supipotti kukkumisest napilt pääseb.

„Keegi on vist näljane!“ näeb Koržets juhtunut ja laseb kulbil kiiremini liikuda.

Kalapäeva korraldanud OÜ Kalamajaka müügijuhi Antti Utno teatel oli ürituse mõte teadvustada pärnakaile, et Vanal turul saab iga päev värsket kala.

„Eesmärgiks oli saada siia kokku palju toredaid inimesi ja tuua koos tuntud inimesega tagasi kalasöömiskultuuri,“ selgitas koos Ain Laaguse ja Indrek Tekkoga kohta pidav Utno. „Kalamüük läheb meil küll hästi, aga usun, et paljud inimesed ei teadvusta veel endale, et Pärnus on koht, kus müüakse värsket kala. Kala tuleb meil Saaremaalt, Peipsilt ja Pärnu oma rannakaluriteltki.“

Tekko lisas, et firma impordib palju Euroopastki. „Meil on tugevad sidemed igal pool ja kõikjalt tuleb värske kala,“ seletas Tekko. „Hiljuti tuli meile lest 48 tundi ja kalad olid kohale jõudes jää peal alles elus. Eksootilisi mereande ei müü me just sellepärast, et neid pole võimalik värskelt kätte saada.“

Tekko sõnade järgi pakub Kalamajakas peale värske kala kalatooteidki, näiteks suitsukala ja fileed. Soovi korral võib tooteid ette tellida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles