Teadlased: Eesti šaakalid on pärit Kaukaasiast

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šaakal Matsalu rahvuspargis.
Šaakal Matsalu rahvuspargis. Foto: Liisi Laos

Novembri algul ilmus teadusajakirjas PLoS ONE teadusartikkel, kus on esmakordselt uuritud Euroopat ja Kaukaasiat asustava šaakalipopulatsiooni geneetilist struktuuri. Analüüsist selgub, et meie šaakalid on geneetiliselt lähedased Kaukaasia ning Leedu oma Kagu-Euroopa suguvendadele.

Uuringusse on kaasatud ka nelja isendi proovid Eestist ja ühe looma proov Leedust. Analüüsist selgub, et meie šaakalid on geneetiliselt lähedased Kaukaasia ning Leedu oma Kagu-Euroopa  suguvendadele.

Kaukaasia genotüüpi on leitud ka Kirde-Ukraina šaakalitel, mis kinnitab hüpoteesi nende migratsioonist Eestisse läbi Ukraina.

Praeguseks on tõestatud šaakali olemasolu lisaks mainitud Euroopa riikidele ka sellistes tema põhilevialast välja jäävates maades nagu Läti, Valgevene, Poola ja Slovakkia, mis kinnitab nii Kaukaasia kui ka Kagu-Euroopa populatsiooni jõudsat laienemist põhja suunas.  

Artiklis tuuakse välja ka šaakali võime pikkadeks migratsiooniränneteks grupina, mis loob võimaluse uute kaugete alade asustamiseks lühikese aja jooksul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles