Pildid: Toris maeti ühishauda tundmatud Eesti sõdurid

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, rahvusvahelisel inimõiguste päeval maeti Tori kalmistule ühishauda kuue tundmatu Eesti sõduri säilmed, mis kaevati eelmise aasta suvel välja Randivälja külas Kivissaare talu metsatukast.

Kuue mehe säilmeteni jõuti Randivälja külaseltsi välja antud raamatu "Pulma-Pauli pajatused 1924–1958" järgi, milles autor kirjeldas 1944. aasta 23. septembri sündmusi. Ta meenutas, kuidas sel päeval nähti Pulma elutoa aknast Kivissaare poole lähenevat sõjaväekolonni, mille ees, taga ja külgedel olid püssidega punaarmeelased ja keskel kuus Saksa mundris meest, varrukatel Eesti sinimustvalged vapid. Kolonn liikus metsatukka ja varsti kostsid sealt karjed ja püssipaugud.

Külamehed leidsid õhtul sealt kuus surnukeha ja veel suitseva lõkkeaseme, kus oli põletatud mõrvatute taskutest leitud esemed.

Mõõdus 70 aastat ja 7. juunil 2014 kaevati säilmed välja kaitseministeeriumi esindava Arnold Undi juhendamisel.

Vahepealne aeg kulus ekspertiisile, DNA-proovide uurimisele, kuid tapetuid ei suudetud tuvastada.

Ümbermatmise tsremooniat juhtisid Eesti sõjameeste mälestuskirikus ja kalmistul kaitseväe kaplan Endel Apsalon ning Vändra ja Tori kirikuõpetaja Ants Kivilo. Osalesid Kaitseliidu Pärnumaa malev, Tori valla ja Randivälja külaseltsi esindajad, samuti Tori kooli õpilased sinimustvalgete kandelippudega.

Ühishauda tähistab sepistatud raudrist sellele kinnitatud plaadiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles